LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

Recept za prste polizati! Iznenadite ukućane s pripremom savršenog junećeg umaka

Recept za juneći umak, odnosno kako žargonski volimo reći saft, isproban je, sastavljen i dorađen od strane autora ovog teksta. Ukusi su različiti, ali vjerujem da ovom jelu malo tko može odoljeti!

Recept za juneći umak, odnosno kako žargonski volimo reći saft, isproban je, sastavljen i dorađen od strane autora ovog teksta. Ukusi su različiti, ali vjerujem da ovom jelu malo tko može odoljeti!

Ubrzani način života, nedostatak vremena pa slobodno možemo reći i porast cijena, natjerao je mnoge, pogotovo mlade i studente, da svoje obroke svedu isključivo na instant hranu, pekare, burgere, pizze i slično. Da se razumijemo, počastiti se tu i tamo junk foodom nije na odmet, ali poželjno je u prehranu uvrstiti i ona domaća jela koja zahtijevaju vrijeme i dozu kulinarske ljubavi.

Čak i ako vam kuhanje nije jača strana, u nastavku donosimo recept koji ne iziskuje previše znanja, a svakako će izmamiti osmijeh na lice svim ljubiteljima mesnih umaka.

Svima omiljena čokoladna poslastica stiže u blagdanskom ruhu



Recept za juneći umak, odnosno kako žargonski volimo reći saft, isproban je, sastavljen i dorađen od strane autora ovog teksta. Ukusi su različiti, ali vjerujem da ovom jelu malo tko može odoljeti!
 

Sastojci (normativ za dvije do tri osobe):

  • 500 grama junećeg buta ili lopatice
  • 3 srednje velika luka
  • dvije mrkve i malo korijena celera
  • jedan režanj češnjaka
  • jedna veća crvena paprika
  • 1 dcl pasirane rajčice
  • 1 dcl bijelog vina
  • žlica senfa
  • ulje
  • začini (sol, papar, mljevena paprika, lovorov list, peršin)
  • prilog (tjestenina ili njoki)
 

Priprema:

  1. Juneće meso nasjeckajte na kockice srednje veličine i odložite sa strane.
  2. Na zagrijano ulje (preporučujem maslinovo) dodajte sitnije nasijeckani luk. Par minuta lagano dinstajte luk na ulju, a zatim dodajte malo tople vode. Postupak s dodavanje vode ponavljati nekoliko puta (dok lok ne omekani).
  3.  Povrće (mrkvu, celer, papriku i češnjak) sitno nasjeckajte i dodajte na luk. Sve skupa dinstajte petnaestak minuta. 
  4. U lonac s povrćem ubacite ranije nasjeckano meso. Na srednjoj vatri kratko pržite meso, kako bi se pore zatvorile.
  5.  U meso dodajte sol (optimalno cca 15 grama), papar po želji, mljevenu papriku, lovorov list i peršin. Odmah nakon dodavanja začina, potrebno je sve skupa zaliti s otprilike 2 dcl vode i poklopiti. Povremeno promiješajte uz dodavanje tekućine (kako voda isparava tako vi ponavljate postupak nadolijevanja). 
  6. Nakon sat vremena kuhanja u pasiranoj rajčici razmutite žličicu senfa, dodajte u sadržaj lonca, a nakon toga sve skupa dobro izmiješajte.
  7. Nakon dodatnih 15 minuta umaku dodajte 1 dcl bijelog vina, promiješajte i kuhate još 15 minuta, kako bi se vino reduciralo.
  8. Kao prilog servirajte tjesteninu ili njoke.

Kad se cimet rolice i palačinke susretnu – spoj koji osvaja


Vaš umak je spreman! Tekstura ne bi smjela biti previše rijetka, a što se tiče začina, sve je stvar ukusa. Ako volite nešto slanija jela, dodajte više soli u odnosu na navedenu kolčinu. Također, ako preferirate ljuto, slobodno ubacite jednu chilli papričicu.

Dobar tek!
IZVOR: AUTORSKI ČLANAK
FOTO: PIXABAY