LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnici kolekcionarskih izdanja

Proslavite drugi rođendan Mitopeje – vizije koja danas živi kao lijepa priča

Zagrebačka je kulturna jesen već u punom zamahu, a 2. se listopada u Lavu slavi i rođendan Mitopeje, izdavačke kuće koja nudi kolekcionarska izdanja tekstova vrijednih pomnog iščitavanja.

Zagrebačka je kulturna jesen već u punom zamahu, a 2. se listopada u Lavu slavi i rođendan Mitopeje, izdavačke kuće koja nudi kolekcionarska izdanja tekstova vrijednih pomnog iščitavanja.

Mitovi su jedine ljudske priče koje dokazano traju, mijenjaju oblike, rastu i prerastaju, no uvijek su tu, kao podsjetnik i kao poveznica na ishodište pripovijedanja i na njegovu ukorijenjenost u ljudskom postojanju. Iz te su tradicije proizašla najveća blaga i dosezi kulturno-civilizacijskog napretka, knjige koje i danas, novim tehnologijama usprkos, stoje kao stupovi ljudskog znanja. A prije točno dvije godine pokrenuta zagrebačka izdavačka kuća Mitopeja, koja u svojim, sad već vizualno i tematski prepoznatljivim naslovima, spaja najbolje od tradicije i suvremenosti.

Ideja Mitopeje bila je u za knjigu nesigurnim vremenima čitateljima ponuditi kolekcionarske knjige, predmete vrijedne čuvanja u vitrini, tekstove vrijedne pomnog iščitavanja i ponovnog vraćanja. Te su knjige, kako kolekcionarskim izdanjima i priliči, posebno opremljene, obrojčene i ograničene na samo 500 primjeraka i zaštićene pripadajućim kutijama. Umjetničko djelo u umjetničkom djelu.

U posljednje dvije godine pod Mitopejinim se okriljem našlo četvero autora (Neil Gaiman, Sir Kazuo Ishiguro, Katherine Arden i Frans G. Bengtsson), a njihov je rad predstavljen s devet pomno odabranih i s namjerom posloženih naslova. Bengtssonov Crveni Orm prvi je u svijetu spojio knjige i NFC tehnologiju, ali i označio svršetak prvog Mitopejina razdoblja.

FOTO: Mitopeja

Kakvo će biti sljedeće? Iako ljudi od knjige često uživaju u samoći, prevoditelj i Mitopejin osnivač Vladimir Cvetković Sever plan tog puta podijelit će sa svim zaljubljenicima u lijepu književnost i lijepe knjige na posebnom rođendanskom druženju. Mitopejina je priča započela jednog kišnog ponedjeljka, 2. listopada 2017, u Kavani Lav (Opatička 2) uz Nordijsku mitologiju Neila Gaimana, stoga priliči da se i rođendanska proslava zakaže na istom mjestu, s istim datumom (samo dvije godine kasnije), uz istog autora, čija je Ubodena i uspavana – inačica dviju najpoznatijih bajki, Snjeguljice i Uspavane ljepotice, s prekrasnim ilustracijama Chrisa Riddella – ujedno prva postaja nastavka tog puta.

Pridružite se književnoj zabavi godine u Kavani Lav (Opatička 2), 2. listopada s početkom u 20 sati te uz tortu i prigodno osvježenje proslavite s drugi rođendan vizije koja danas živi kao lijepa priča.

FOTO: MITOPEJA