LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Susret Hrvatskog nadzemlja

Profesor s KBF-a pričom na temu „Rvat Katolik” privukao pažnju mnogih mladih

Profesor crkvene povijesti na KBF-u, u sat vremena je, svojim predavanjem i odgovorima na pitanja voditelja i publike, ističu iz Hrvatskog nadzemlja, dao jednu širu vizuru hrvatske stvarnosti u kojoj je podijeljenost društva očita. 

Profesor crkvene povijesti na KBF-u, u sat vremena je, svojim predavanjem i odgovorima na pitanja voditelja i publike, ističu iz Hrvatskog nadzemlja, dao jednu širu vizuru hrvatske stvarnosti u kojoj je podijeljenost društva očita. 

Velik broj mladih okupio se 20. studenog na novom susretu Hrvatskog nadzemlja. Pažnju im je privuklo predavanje pod nazivom Rvat Katolik, o vjeri i domovini, koje je održao don Josip Dukić, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu. 

Profesor crkvene povijesti na KBF-u, u sat vremena je, svojim predavanjem i odgovorima na pitanja voditelja i publike, ističu iz Hrvatskog nadzemlja, dao jednu širu vizuru hrvatske stvarnosti u kojoj je podijeljenost društva očita. 

– U maniri istinskog katoličkog svećenika povukao je jasnu paralelu između lijevih i desnih, između liberala i konzervativaca, ateističkog i religioznog društvenog tkiva, objektivno analizirajući njihove postupke u javnom diskursu i na društvenim mrežama. Objašnjavajući kontekst naslovnica i ljevičarskih i desničarskih tiskovina te analizirajući sadržaj njihovih portala i stranica na društvenim mrežama ušao je u neku vrstu psihologije onoga što se zove javno razračunavanje bez pokušaja razumijevanja onog drugoga. Istaknuo je kako bi za čovjeka bilo dobro da je ostvaren i kao vjernik, premda to nije preduvjet da bi netko bio domoljub. – piše Katarina Eranović iz Hrvatskog nadzemlja.

Dodaje zatim:

– Ostvarenje na obje strane rezultira kvalitetnijim životom jer je čovjek, kako je profesor naglasio – i naravno i nadnaravno biće. Analizirajući hrvatsku povijesnu kronologiju, doveo je okupljene do zaključka kako je domoljublje neka vrsta logičnosti, privrženost Domovini kao znak poštovanja svega što baštinimo od naših predaka. Kroz nacionalne i državne simbole – himnu i zastavu – iskazujemo sve one naše emocije koje nosimo u ljubavi za Domovinu i koje su iznad bilo kakve ideologije. Predavanje je zaključio riječima da je čovjek jači od ideologije i ako je čovjek svjestan tko je i što je, ne može ga nitko pobijediti. 

Događaj je popraćen glazbenom animacijom VIS-a Veritas aeterna, programom nadzemljaške dramske sekcije te meditacijom za koju je upotrijebljena pjesma Duša Hrvata, autora generala Ivana Tolja.

– Možemo sa sigurnošću reći da je Hrvatsko nadzemlje ovim susretom dostojanstveno obilježilo tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali i poslalo jasnu poruku da je domoljublje neophodno za zdravlje jednog naroda. – zaključuje Katarina.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se u srijedu, 18. prosinca 2019, o temi Božić u drugim kulturama. Predavač je don Jakoslav Banić, povjerenik za misije Splitsko-makarske nadbiskupije.

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE