LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lijepa Naša

Priroda, proslave, sport...Britanac naveo 10 stvari po kojima je Hrvatska bolja od ostatka svijeta

Bradbury spominje vrhunske sportske uspjehe, prekrasnu prirodu koja krasi primorske i kontinentalne dijelove Lijepe Naše, a navodi i neizostavne načine proslava po kojima su Hrvati itekako prepoznatljivi.

Bradbury spominje vrhunske sportske uspjehe, prekrasnu prirodu koja krasi primorske i kontinentalne dijelove Lijepe Naše, a navodi i neizostavne načine proslava po kojima su Hrvati itekako prepoznatljivi.

Paul Bradbury, rođeni Britanac koji već dvadeset godina živi i radi u Hrvatskoj, na svom je YouTube kanalu objavio zanimljiv video na temu - 10 stvari po kojima je Hrvatska bolja od drugih zemalja na svijetu.

Bradbury spominje vrhunske sportske uspjehe, prekrasnu prirodu koja krasi primorske i kontinentalne dijelove Lijepe Naše, a navodi i neizostavne načine proslava po kojima su Hrvati itekako prepoznatljivi. Što to Britanac vidi kao prednosti Hrvatske, saznajte u nastavku.
 

Proslave


Oni koji su bili na zagrebačkim ulicama kada su se Vatreni vratili iz Moskve u srpnju 2018. znaju što je slavlje - spominje Paul, a kao primjere navodi i stogodišnji proslave postojanja Hajduka i veličanstven uspjeh Gorana Ivaniševića na Wimbledonu. 
 

Opuštanje


Bradbury smatra da su Hrvati majstori odmaranja i opuštanja. Ističe i fenomen dalmatinske fjake.

Možete se smijati, ali nije lako ne raditi ništa. To je životna umjetnost - govori Paul.

 

Priroda


Britanac je jednostavno oduševljen činjenicom da je gotov deset posto teritorija Hrvatske označeno kao nacionalni park. Bradbury spominje i kako hrvatska obala broji tisuću otoka.
 

Sportski uspjesi


Ovaj fenomen već je nadaleko opjevan i u svijetu. Iako mala, Hrvatska ostvaruje značajne uspjehe u nogometu, rukometu, vaterpolu, košarci, tenisu i drugim sportovima.
 

Inovacije


Britanac je istaknuo nekoliko hrvatskih izuma kao što su padobran, kravata i podovi od laminata. Naravno, ništa nije moglo proći bez spomena Nikole Tesle, ali i Mate Rimca, modernog inovatora u industriji električnih automobila.
 

Ljubavna priča


Kao simbol romantike, Britanac je istaknuo priču o Klepetanu i Malenoj, paru roda čija je ljubav trajala čak 21 godinu.
 

Otoci


Iako ih je spomenuo kao prirodne ljepote, Bradbury je još jednom posebno naglasio ljepotu hrvatskih otoka. Za njega su najljepši Vis, Hvar i Korčula koji imaju nevjerojatno bogatu povijest.
 

Najstarija civilizacija


U ovom kontekstu Paul je spomenuo Vinkovce, naš slavonski grad koji je, prema nekim zapisima, kontinuirano naseljen već više od 8 tisuća godina.
 

Najtiši rally


Zanimljivo, Paul je odlučio izdvojiti rally koji starta u Istri, a na njemu sudjeluju isključivo vozači električnih automobila.
 

Kava

Dok pijem svoje pivo gledam čovjeka na rivi kako pijucka espresso, promatra ljude kako prolaze pa uzme šalicu, malo je zavrti u ruci i spusti na stol. Pa ponovno digne i uzme gutljaj. Bez pritiska, bez razloga za brigu. Život u Hrvatskoj je lijep. I siguran sam da Hrvatska ima i više od deset stvari u kojima je najbolja - ovako je Bradbury opisao dobro poznato kulturu ispijanja kave koju Hrvati gaje već dugi niz godina.

FOTO: UNSPLASH