LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za uređenje

Pretvorite studentsku sobu u pravi dom

Kad prvi put useljavamo u novi prostor, on nam se može neko vrijeme činiti stranim ili tuđim. Kako bismo to spriječili, donosimo vam savjete za uređenje kojim ćete prostor u kojem boravite uljepšati i dati mu vlastiti pečat.

Kad prvi put useljavamo u novi prostor, on nam se može neko vrijeme činiti stranim ili tuđim. Kako bismo to spriječili, donosimo vam savjete za uređenje kojim ćete prostor u kojem boravite uljepšati i dati mu vlastiti pečat.

Većina studenata prvi put odlazi iz roditeljskog doma selidbom u drugi grad radi studiranja. I iako nas tamo čeka mnogo novih prijatelja, zabave i različitih sadržaja, prva je stvar s kojom se svi suočavamo smještaj. Neovisno o tome useljavamo li se u studentski dom ili u iznajmljeni stan, vjerojatno će nam se taj prostor neko vrijeme činiti pomalo stranim i tuđim. Kako biste brzo pretvorili bezličnu sobu u ugodno i udobno mjesto za boravak te joj dali vlastiti štih, bacite oko na savjete za uređenje koje smo iskopali za vas.

Kolaž fotografija

Najteži dio odlaska u drugi grad čini rastanak od ljudi koje volimo (i kućnih ljubimaca, naravno). S najboljima prijateljima, roditeljima i rođacima proveli smo toliko lijepih trenutaka i prošli kroz toliko toga zajedno, a sad ih odjednom više nema pored nas. I iako je izrađivanje fotografija zaista rijetkost u ovom digitaliziranom dobu, predlažemo da pročešljate vlastite zalihe na laptopu i mobitelu te društvenim mrežama, odaberete najdraže (i najljepše, da se ne lažemo), izradite ih i polijepite ih na zid u sobi. Prostor ćete odmah uljepšati, a znamo da će vam svaki pogled na taj zid izmamiti ogroman osmijeh. Ne zaboravite ipak ostaviti malo mjesta i za sve one prekrasne trenutke koji vas tek očekuju.

FOTO: Wikipedia

Održavajte sobu urednom

Kad se doselite u novi stan ili domsku sobu, vrlo ćete brzo shvatiti zašto vam je mama kod kuće toliko zvocala o čišćenju sobe. Iako ste ujutro vjerojatno samo izašli iz kreveta i navukli na sebe prvu odjeću koju ste našli te vam nije palo na pamet pospremiti krevet ili suđe koje ste ostavili nakon ponoćne zakuske, navečer kad se nakon iscrpljujućeg dana sazdanog od predavanja i kava vratite u neurednu sobu, nećete se baš najveselije osjećati. Osim toga, istraživanja su pokazala da urednost prostora u kojem boravite utječe na usredotočenost, kreativnost i mentalno zdravlje. Vidite li i vi ovdje izgovor za spremanje sobe umjesto spremanja kolokvija? Nema na čemu!

Svjetla

Kad se uselite u stan ili dom, pomirite se s time da će svjetla, u većini slučajeva biti malo slabija nego što ste navikli (čitajte: grozna). Stropno svjetlo ne može uopće osvijetliti sobu dovoljno, a kada upalite lampu za stolom, ona toliko blješti da čujete čak i docimere kako se žale. Da biste s osvjetljenjem izašli na kraj (znamo koliko je ono važno za učenje), donesite si vlastitu lampu od kuće (odmah ćete se osjećati malo više kao doma) ili kupite neku dobru lampu kojom ćete odmah unijeti i dašak vlastite osobnosti u sobu. A kako se bliži najljepše i najšarenije vrijeme u godini, zašto ne biste donijeli i božićne lampice pa njima malo ukrasili sobu i tako spojili ugodno s korisnim?

FOTO: Wikipedia

Ponesite sa sobom omiljene stvari

Premda bismo najradije sa sobom u drugi grad ponijeli baš cijelu svoju sobu, znamo svi da je to nemoguće. Umjesto toga, možete ponijeti onih nekoliko stvari bez kojih vam dom nije dom, bile to najdraže fotografije, posteri, uspomene s putovanja ili čak plišane igračke. Jamčimo da ćete se odmah osjećati veselije kad se nakon napornog dana vratite u sobu u kojoj imate nešto baš svoje.

Ukrasne folije/naljepnice za zid

Budući da vas u domskim sobama najčešće dočekaju bijeli zidovi i police, možete se na to beskonačno žaliti, a možete to, s druge strane, shvatiti kao izazov za pokazivanje malo vlastite kreativnosti. Ako niste spremni za bojanja ili oslikavanja zidova, dovoljna će biti zidna naljepnica kojom ćete zasigurno malo podići izgled prostora, uljepšati ga i dati mu vlastiti pečat. Osim toga, bijele police možete ukrasiti nekim šarenim folijama i odmah će vam prostor izgledati veselije.

FOTO: Wikipedia

Ukrasne kutije/cvijeće

Većina skripti, knjiga i pisaćeg pribora nalazi se na radnom stolu i to često izgleda vrlo neuredno. Najjednostavnije su, a i najpovoljnije rješenje velike ukrasne kutije koje su dostupne u svakoj bolje opremljenoj trgovini. Možete kupiti kutije različitih boja, veličina i oblika te u njima organizirati skripte i materijale za faks koje često koristite. Djevojke u njih mogu pospremiti nakit, ukosnice pa čak i šminku. Također, i cvijeće će, makar i ono umjetno, odmah razveseliti svaki prostor u kojemu se nalazi pa možete u obližnjoj cvjećarnici kupiti barem malu teglicu za radni stol, prozorsku dasku ili policu.

Tepih/zastori

Kako bi se osjećali ugodnije u prostoru u kojem provodite jako puno vremena, dovoljan će biti i manji tepih neke vesele boje ili jednostavan otirač kojim ćete poželjeti dobrodošlicu svojim prijateljima i sebi kad se umorni vraćate s faksa ili nekog tuluma. Ako imate priliku za to, možete kupiti i zavjese te ih objesiti, pogotovo to preporučujemo ako ste smješteni u prizemlju zgrade. Jamčimo da će soba odmah izgledati malo više kao doma, a malo manje kao dom.

Ako još niste, isprobajte neki od ovih savjeta te si tako uz malo truda i za tren oka učinite mjesto u kojem boravite ljepšim, ugodnijim i malo više svojim. Ipak, budući da su studentski stanovi, a pogotovo sobe u domovima, jako mali, pazite da ne pretjerate sa šarenilom. 3, 4, sad – uređivanje može početi!

FOTO: WIKIPEDIA