LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivosti

Povijest nastanka nekih od danas najpopularnijih pića

Pivo se našlo i u prvom pisanom zakoniku na svijetu, Hamurabijevu zakoniku. U njemu stoji pravilo da pivo ne smije sadržavati previše vode i da se ne smije prodavati po previsokoj cijeni.

Pivo se našlo i u prvom pisanom zakoniku na svijetu, Hamurabijevu zakoniku. U njemu stoji pravilo da pivo ne smije sadržavati previše vode i da se ne smije prodavati po previsokoj cijeni.

Kako se bliži vikend, sve više vizualiziramo čašu omiljenoga pića u ruci, uz kockicu leda ili neki alhoholni dodatak. Saznali smo kako su nastala neka od najpopularnijih pića, a nakon čitanja možda ćete baš poželjeti jedno – ili odlučiti da trenutno omiljeno piće više ne želite okusiti.

Bloody Mary
Koktel je dobio ime Krvava Mary zbog svoje crvene boje. Bloody Mary koktel je prvi put pripremljen davne 1921. godine u Parizu. Sastoji se od soka od rajčica, vodke, soli, papra i Worcestershire umaka. Upravo zbog svoje boje dobio je ime Krvava Mary. Prema nekim pričama koktel je nazvan u čast prvoj ženskoj zvijezdi filma i oskarovki Mary Pickford, poznatoj po glumi u filmu Koketa. Drugi izvori o porijeklu koktela navode zanimljive informacije. Koktelu je ime izmislio sam Ernest Hemingway jer je ulijevao vodku u sok od rajčice da mu žena ne primijeti da pije.

FOTO: Tumblr

Fanta  nacističko piće
Originalni je proizvođač Fante Coca-Cola, no manje je poznata činjenica kako je ona nastala. U Drugom svjetskom ratu iz SAD-a je bila onemogućena isporuka sirupa od kojega se radila Coca-Cola te je vlasnik Colinih tvornica u Europi morao smisliti novi plan. I tako je odlučio napraviti novo piće, Fantu. Samo ime potječe od njemačke riječi fantazie (hrv. fantazija), a okus je bio odlično prihvaćen jer je podsjećao na pivo od đumbira na koji su se Nijemci bili naviknuli. Piće je bilo reklamirano i proizvođeno kao osvježenje za naciste. Kako je stanje bilo ratno, a voća sve manje, piće se proizvodilo od bilo kojeg voća do kojeg se moglo doći. Dodavali su se razni aditivi: prašak sirutke iz tvornice sira, komadići jabuke iz preša za proizvodnju octa i šećerne repe kad je onemogućena trgovina saharinom te ostaci voća. Za vrijeme svjetskog rata Fanta je postala toliko popularna da se počela prodavati i u okupiranim zemljama.

FOTO: Tumblr

Coca-Cola

Priča koju svi znamo o Coca-Coli i kokainu istinita je. Naime, američki farmaceut John Stythn Pemberton prodavao je svoje piće pod nazivom French Wine of Coca čiji je glavni sastojak, kao što sam naziv kaže, bio kokain, koji se tada nije smatrao štetnim. Uz koku, novi tonik sadržavao je i kofein te kola-orah po kojem je Coca-Cola dobila i ime. Kompanija Coca-Cola jako inzistira na kvaliteti okusa, stoga voda mora biti pročišćena na isti način svugdje u svijetu kako bi Coca-Cola imala isti okus bez obzira na mjesto proizvodnje.

 New York Times napisao je interesantan i tako istinit osvrt na popularnost Coca-Cole:

– Možeš pokušati pobjeći, ali se ne možeš sakriti. Prije ili kasnije, bez obzira koliko ti misliš da si pobjegao od udobnosti i navika modernog svijeta, Coca-Cola će te pronaći. Možeš otići na Himalaju, na otoke bogate ribom i šibane uraganima daleko od obale Nikaragve, u kolijevku civilizacije ako možeš. Uvijek ćeš naići na Coca-Colu koja te čeka.

 

FOTO: Tumblr

Cedevita kao lijek

Najpoznatije je izvorno hrvatsko piće Cedevita, no često ne znamo baš mnogo o tom brendu. Izumio ju je hrvatski magistar farmacije Martin Stanković ne tako davne 1969. godine Prva pakiranja Cedevite bila su staklene bočice koje su, uz mjericu za doziranje, bile pakirane u kartonske kutijice. Proizvod je na prvi pogled podsjećao na lijek, a dojam je pojačavala činjenica da se i prodavao samo u ljekarnama. Unatoč tome zbog svog je okusa dobro prihvaćen, pa je ubrzo postao dostupan i izvan ljekarni. Cedevita od limuna nastala je 1985, a 1990. godine od grejpa. Cedevita d.o.o ima vodeću poziciju na više od 50% tržišta u segmentu instant vitaminskih napitaka u Hrvatskoj te u BiH, Sloveniji i Srbiji.

Prvo pakiranje Cedevite, FOTO: Wikipedia

Pivo

Jedno od najpopularnijih i najdostupnijih alkoholnih pića današnjice jest pivo. U Rimu je 1985. iskopana posuda od terakote sa zanimljivim sastavom. Nakon analize utvrđeno je da se radi ni manje ni više nego o pivu iz neolitskog razdoblja. Prema starim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina pr. Kr. Imali su 16 vrsta piva. Odande se proizvodnja piva prenijela u stari Egipat, Perziju, Grčku i druge zemlje. Pivo se našlo i u prvom pisanom zakoniku na svijetu, Hamurabijevu zakoniku. U njemu stoji pravilo da pivo ne smije sadržavati previše vode i da se ne smije prodavati po previsokoj cijeni. Hamurabi, slažemo se!

FOTO: Tumblr

FOTO: TUMBLR