LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita od kriminalnih djela

Policija objasnila kako smanjiti šanse za krađe i provale tijekom godišnjih odmora

Donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koji će vam pomoći da se bolje zaštitite od neželjenih situacija kao što su provale u kuću ili stan dok vas nema.

Donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koji će vam pomoći da se bolje zaštitite od neželjenih situacija kao što su provale u kuću ili stan dok vas nema.

Godišnji odmori znače i veći broj provala u domove zbog toga što stanovi i kuće nerijetko danima zjape prazni. Iako je nemoguće u potpunosti se zaštititi od toga, policija ima nekoliko savjeta kojima ćete ipak bar malo umanjiti šanse da do toga dođe.

Iz policije napominju da je važno zaključavati vrata bez obzira na to koliko ćete dugo biti odsutni te da ne zaboravite zatvoriti prozore i balonska vrata, kao i da ne ostavljate ključeve na mjestima koja su dostupnima drugima kao što su otirač za cipele, vaze za cvijeće i slično.

Važno je da ne razglasite pred svima da odlazite na godišnji, da ne ostavljate poruku na telefonskim sekretaricama da ste odsutni, a poželjno je i da ne upoznate sve o tome objavom fotografija na društvenim mrežama.
– Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni. Novac i druge dragocjene predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, police, madraci) jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima. – navodi policija.
Dodaju i da trebate zapisati serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirati kako bi ih u slučaju krađe mogli lakše identificirati. Novac i kartice također ne trebate držati zajedno, a osobito uz njih ne trebate imati napisan PIN. Trebali biste i spremiti ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti te nipošto nemojte zaboraviti uključiti alarmni sustav ako ga koristite.
– I na samom kraju, idealne zaštite nema, no poduzimanje gore navedenih mjera samozaštite besplatno je kao i savjet policije. Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu,  odmah to prijavite policiji na telefonski broj 192. – zaključuje policija.
FOTO: PIXABAY