LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Paulom Ivatović

Pokretanje stripa 0k0lo: „Bio je to rujan 2020. kada je netko u Vukovaru bacio televizor kroz prozor.”

U razgovoru s crtačicom i autoricom stripova o Tomeku i 0k0lo društvu, saznali smo mnoge zanimljive pojedinosti o profilu koji je nastao usred lockdowna prošle godine.

U razgovoru s crtačicom i autoricom stripova o Tomeku i 0k0lo društvu, saznali smo mnoge zanimljive pojedinosti o profilu koji je nastao usred lockdowna prošle godine.

Instagram profil @0k0lo sa stripovima o Tomeku, djetetu odraslog oblika s velikim očima i jajastom glavom, nastao je u studenom prošle godine. Iza njega stoji 22-godišnja djevojka iz Velike Gorice, Paula Ivatović, koja je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Trenutno je zaposlena kao prodavačica, a u slobodno vrijeme osim stripa, voli gledati filmove, serije ili pratiti YouTube kanal zabavnog ili poučnog sadržaja. Slobodne dane najčešće iskoristi za posjet obitelji ili druženje s prijateljima uz kavu, pivo ili čaj.

Kako sama kaže, strast za slikanjem posjeduje otkad zna za sebe. Njezin umjetnički dar prepoznat je u osnovnoj školi u crtežu posebnog cvijeta, nakon čega je odmah utvrdila da želi postati slikarica: 

– U početku me učila mentorica Dragica Dada Modrić u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici. Upisala sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Kako je prva godina prošla i kako smo upoznavali odjele i predmete koje nude, ipak sam se odlučila za Dizajn unutrašnje arhitekture. To je bila iznenadna odluka zbog koje mi nije žao. Radila sam na više projekata koje su mi omogućili moji redovni profesori, mentori, te profesorica iz Češke besede. Odlično sam završila maturalni rad i završila srednju školu, a nakon toga sam bila iskreno izgubljena. Govorila sam da ću upisati Akademiju likovnih umjetnosti, ali nisam.

U želji da iskusi pravi studentski život, upisala je Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer Tekstilna tehnologija i inženjerstvo. Međutim, shvatila je da ju taj fakultet ipak ne zanima i krenula je drugim putem: 

– Voljela sam odlaziti na satove matematike i računalstva. Na računalstvu sam upoznala program Inkscape koji mi je dao prazno platno na računalu za crtanje. Tako je nastala još veća ljubav od one prema AutoCad-u. Kako me fakultet nije toliko zanimao, niti sam željela završiti to zvanje, odlučila sam se ispisati, krenuti raditi te izaći iz gnijezda. Radila sam i u restoranima brze hrane, išla na razgovore za raznorazne poslove, što me dovelo tu gdje sam sad, prodavačica. Ideja da završim Akademiju nije nestala, ali se stišala.

Kada je napunila 22 godine, počela je razmišljati što želi postići u svojem životu. Bilo je to nedugo nakon lockdowna, koji je ponovno potaknuo njezinu strast za crtanjem, a zatim se jednog jutra na putu do posla rodila ideja za 0k0lo

– Ideja za profil došla je slušajući Jutarnji show Otvorenog radija u autu kada sam bila na putu do posla. Bio je to rujan 2020. kada je netko u Vukovaru bacio televizor kroz prozor. Ivana Mišerić se samo odjednom zapitala pa što je to on mogao gledati da baci televizor van. Nasmijalo me to i dovelo do razmišljanja koliko nas ima da imamo takve djetinjaste reakcije poput bacanja televizora kroz prozor. Krenula sam tražiti još takvih blesavih vijesti i zaista me začudilo koliko ih ima iz dana u dan. Isprva je ideja bila da se radi o takvim vijestima, ali onda sam odlučila da bude priča o djetetu u odraslom obliku. Rekla bih blesavog, ali nikako ne glupog Tomeka.

FOTO: Screenshot / Instagram profil 0k0lo

Prvotna zamisao za profil bila je da umjesto ljudi s velikim očima i jajastom glavom crta životinjice, odnosno kune. Ipak, u crtanju kuna nije uživala, a glavni lik svojeg stripa željela je više približiti ljudskom svijetu. U osmišljavanju njegova izgleda i stila u jednu je stvar otpočetka bila sigurna – Tomek će svakako nositi hrvatski proizvod –  kravatu

FOTO: Screenshot / Instagram profil 0k0lo

Inspiraciju za strip pronalazi u svakodnevnim situacijama, razgovorima i nesvjesnim navikama, a za izradu jednog treba joj od jednog do četiri sata

– Radim u programu Illustrator koji učim već godinu dana, a i dandanas moram reći da sam amater. Jedan strip oduzme mi od jednog do četiri sata, ovisno o tome koliko detaljno želim ući u 0k0lo svijet. Nekad su oni jednostavniji bez ikakve pozadine, dok nekad svaka travčica i cvjetić oduzme vrijeme. Najviše vremena mi treba za ideju stripa. Inspiraciju ne dobivam kao Baltazar, šetajući po stanu lijevo-desno, makar voljela bih da je to tako. Svaki dan sam u potrazi za idejom. Nekad u danu mogu dobiti dvije, nekad četiri, nekad nijednu. Uvijek sam u potrazi za nekim problemima, razgovorima, reakcijama, te uvijek promatram prostor i svaki predmet u njemu, gledam druge, a i sebe kako radim stvari iz navike, a da tog nisam svjesna.

Uz svakodnevne objave na Instagram profilu, uvela je i priče: Ispovijed dana, Imam pitanje i Anketa preko kojih komunicira sa svojim pratiteljima. Planira proširiti postojeće tri serije storija, ali za sada još uvijek traga za idejom. 

FOTO: Screenshot / Instagram profil 0k0lo

S urođenom strašću za slikanjem, naša sugovornica crtanjem stripa polako ostvaruje svoje zamisli i snove. Strip o Tomeku i 0k0lo društvu postoji već tri mjeseca i uspješno se razvija i popularizira. Njena je priča još jedan primjer koliko lockdown može pozitivno utjecati na naš život. 
FOTO: INSTAGRAM