LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UREĐENJE DOMA

Pet estetski lijepih biljaka koje su jednostavne za održavanje

Kako biste osvježili svoj dom ove jeseni, donosimo popis pet estetski izrazito lijepih biljaka koje su usto iznimno jednostavne za održavanje.

Kako biste osvježili svoj dom ove jeseni, donosimo popis pet estetski izrazito lijepih biljaka koje su usto iznimno jednostavne za održavanje.

Kao izvrsnu ideju za osvježenje doma ove jeseni, mjesečni magazin Večernjeg lista – Living predložio je dodavanje zelenila u životne prostore i to u vidu pet estetski izrazito lijepih biljaka koje su usto iznimno jednostavne za održavanje.

Prva na popisu je kalateja, biljka čiji bi nam bioritam često mogao biti dobar primjer i uzor kojem bismo mogli stremiti. Njeni listovi se zalaskom sunca pomalo kovrčaju i sklapaju, a s prvim zrakama jutarnje svjetlosti oni se ponovno otvaraju. Izgled sklopljenih listova podsjeća na ruke u položaju za molitvu, pa se kalateja tako naziva i molitvenim cvijetom. Ova biljka pripada porodici Marantaceae, a njezino su prirodno stanište tropski predjeli Južne i Srednje Amerike.

5 biljaka koje će najduže preživjeti kod studenata


Sljedeća biljka vrijedna spomena je mnogima jedna od omiljenih sobnih biljaka – fikus. Osim što se jednostavno može uzgajati i kao veliko stablo, fikus je prikladan i za bonsai drvce. Fikus je također jedna od biljaka koje doprinose kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima.

 
FOTO: Unsplash
 
Na ovom se popisu našla i aloe vera, stara mezopotamska biljka koja osim svoje ljepote velikodušno pruža i brojna ljekovita svojstva.Sve što ova biljka treba je teglu s dovoljno prostora za razvoj svog korijena te boravak na ugodno osunčanoj južnoj odnosno istočnoj strani prozora i selidbu na neke sjenovitije predjele kada ostari. Tijekom godine dovoljno ju je zalijevati jednom tjedno, a tijekom hladnijih mjeseci svega jednom mjesečno.

Među ovih pet biljaka našla se i lisna begonija, biljka koja se, ovisno o vrsti, može uzgajati i u zatvorenim i u otvorenim prostorima. Ova šarolika biljka traži neizravnu svjetlost, osim u zimskim mjesecima, a zalijevati ju je potrebno tek kada površinski sloj zemlje u kojoj se nalazi postane zaista suh.

Na samom kraju liste se smjestio i kaktus. Za ugodan život ovoj iznimno dugovječnoj biljci dnevno je potrebno nekoliko sati jake sunčeve svjetlosti, a u zimskom se periodu ne treba ni zalijevati.

Osim klima-uređaja, za hladniji dom tijekom ljetnih mjeseci trebate još nešto


 

Kako održati biljku na životu: savjeti za početnikeFOTO: UNSPLASH