LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europska noć bez nesreća u prometu

Ovog vas vikenda u noćnim klubovima očekuje alkotestiranje; riječ je o akciji kojoj se pridružio i Fakultet prometnih znanosti

– Kada odgovorni vozač želi napustiti noćni klub, volonteri mu na dobrovoljnoj osnovi ponude anonimno provođenje alkotesta. Ako je rezultat alkotesta u okviru zakonom dopuštenih granica koncentracije alkohola u dahu, tada on dobiva odgovarajući mali poklon organizatora. – pojasnio Georg Davor Lisicin.

– Kada odgovorni vozač želi napustiti noćni klub, volonteri mu na dobrovoljnoj osnovi ponude anonimno provođenje alkotesta. Ako je rezultat alkotesta u okviru zakonom dopuštenih granica koncentracije alkohola u dahu, tada on dobiva odgovarajući mali poklon organizatora. – pojasnio Georg Davor Lisicin.

Osmo izdanje međunarodnog projekta Europska noć bez nesreća provest će se u Hrvatskoj ovog vikenda – u noći sa subote na nedjelju – kako bi se upozorilo mlade vozače da je alkohol jedan od najpoznatijih ubojica u prometu. Organizator je hrvatske inačice spomenutog projekta udruga Sigurnost u prometu, a Fakultet prometnih znanosti jedan je od njenih partnera u organizaciji. 

Projekt je pokrenut 1995. godine u Belgiji, a organizira se svake godine u noćnim klubovima diljem Europe treće subote u listopadu s osnovnim ciljem senzibiliziranja mladih vozača na odgovorno ponašanje u prometu i jasnom porukom da konzumacija alkohola i vožnja ne idu zajedno, odnosno poručuje im se da ako se već i planira slavlje, treba se planirati i siguran povratak kućama.

– Ovim putem pozivamo sve posjetitelje noćnih klubova Žabac iz Zagreba  te Trocadero i Revelin iz Dubrovnika, u kojima će se provoditi akcija, da se uključe u istraživanje jer će time i direktno utjecati na sigurnost cestovnog prometa, a sve sudionike u prometu te večeri pozivamo na odgovorno ponašanje kako bi ova noć zaista bila bez nesreća. – kažu organizatori.

Akcija se provodi u dvije faze. Prvo na ulazu u noćni klub vršnjaci mladih vozača ohrabruju svaku grupu posjetitelja da odabere pojedinca koji će se obvezati da prilikom noćnog izlaska neće konzumirati alkohol, kako bi na kraju provoda na siguran način odvezao društvo doma.

– Takvom odgovornom pojedincu/vozaču volonteri će na ulazu u noćni klub staviti odgovarajuću narukvicu radi lakšeg prepoznavanja u trenutku napuštanja noćnog kluba. Kada odgovorni vozač želi napustiti noćni klub, volonteri mu na dobrovoljnoj osnovi ponude anonimno provođenje alkotesta. Ako je rezultat alkotesta u okviru zakonom dopuštenih granica koncentracije alkohola u dahu, tada on dobiva odgovarajući mali poklon organizatora. – pojasnio je samu provedbu Georg Davor Lisicin iz udruge Sigurnost u prometu.

Alkotestiranje drugih posjetitelja u trenutku napuštanja noćnog kluba provodi se na dobrovoljnoj i anonimnoj osnovi te se izmjereni rezultati bilježe u tri skupine (0,0; od 0,0 do 0,5 i 0,5 i više mg/l).

Valja naglasiti i da se Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj obilježava 21. listopada, a udruga Sigurnost u prometu, time i Republika Hrvatska, aktivno sudjeluje u projektu od 2012. godine uz potporu Europske komisije, European Youth Foruma i udruge Responsible young drivers.

FOTO: PIXABAY