LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštićeno kulturno dobro

Omiljena ljetna aktivnost: Koliko zapravo znate o piciginu?

Mnogima i najdraža ljetna aktivnost upravo je picigin. Sve što vam treba su lagana loptica i dobra ekipa u plićaku. No, koliko zapravo znate o ovoj igri?

Mnogima i najdraža ljetna aktivnost upravo je picigin. Sve što vam treba su lagana loptica i dobra ekipa u plićaku. No, koliko zapravo znate o ovoj igri?

Kada dođu ljetne vrućine i više ne možete ni disati koliko je vruće, vrijeme je za otići na plažu. Na plaži zaista postoji tisuću stvari koje možete raditi: od čitanja omiljene knjige pa do pijuckanja kave negdje u hladu. No, mnogima je ipak najdraže u plićaku igrati picigin. No, koliko zapravo znate o piciginu?

Ako je vjerovati Wikipediji, picigin je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a u pitanju je najsplitskiji sport. Začet je u ovom mediteranskom gradu, a vjeruje se da je prvi put zaigran još 1908. godine – čak i prije nogometa. Navodno su splitski studenti iz Praga na Bačvice donijeli vodeni polo, no kako nije bilo dubokog mora, vjeruje se da se picigin razvio iz splitskog vaterpola na suhom. 

Iskoristite besplatan ulaz na zagrebačke gradske bazene za vikend!Picigin se na Bačvicama igra još od Prvog svjetskog rata, a od 2005. godine održava se i Prvenstvo svita u piciginu. S obzirom na to da je picigin igra u kojoj nema pobjednika, pravila su vrlo labava. Postoje neka pravila koja su dosta jednostavna:  pet igrača u moru dubokom deset do dvadeset centimetara raspoređenih u peterokut međusobno udaljenih šest–sedam metara dodaje se lopticom udarajući ju dlanovima nastojeći pritom da loptica ne padne u more. Može se igrati i u dubljem moru, no to samo usporava igru.


Balun loptica

U piciginu može sudjelovati naravno i manje ili više igrača, a najbitnije je imati dobru lopticu, odnosno balun. Igrati se može s bilo kojom lopticom, ali originalan balun za picigin dobiva se od teniske loptice. Uzme se istrošena teniska loptica pa se prvi sloj tkanine razreže i oguli. Zatim se skida ljepilo (najlakše trljanjem o hrapavi zid), a onda se sve brusi grubim pa finim brusnim papirom.

Ove tri stvari ne smijete zaboraviti ovog ljeta!Sloj gume na teniskoj loptici širok je oko tri milimetra, a za potrebe picigina ne bi trebao biti deblji od milimetra i pol. Da bi se to ravnomjerno i precizno izvelo, balun se prije skidanja novog sloja se premaže bijelom kredom. Postupak izrade obično traje dva popodneva. I naravno, sve se radi ručno jer je teško pogoditi pravu mjeru. Ovaj je postupak izrade početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća uveo legendarni splitski piciginaš Emil Giosento.


Ovo su jeftini letovi koje možete uloviti još sutra i iskoristiti ljeto za istraživanje Europe


Naravno, idealno je vrijeme za igrati picigin ljeto, ali picigin se na Bačvicama igra tijekom cijele godine. U novije su vrijeme čak postavljeni i reflektori kako bi se moglo igrati i u noćnim satima. Stoga, ako se nađete u blizini neke pješčane plaže s plićakom... Znate što vam je činiti!

IZVOR: WIKIPEDIA
FOTO: UNSPLASH