LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Datumi u travnju od opće važnosti svakom pojednicu

Obilježavanje svjetskih i međunarodnih dana u travnju

Istražili smo koji su važni dani i datumi vezani uz travanj. Pročitajte na što se odnose svjetski i međunarodni dani koji se odvijaju u travnju. Zasigurno će svaki pojedinac pronaći poneku zanimljivost za sebe.

Istražili smo koji su važni dani i datumi vezani uz travanj. Pročitajte na što se odnose svjetski i međunarodni dani koji se odvijaju u travnju. Zasigurno će svaki pojedinac pronaći poneku zanimljivost za sebe.

Iako je travanj već započeo te je 1. travnja, osim Uskrsa, obilježen i Svjetski dan šale, a jučer se obilježio i Svjetski dan svjesnosti o autizmu, donosimo vam popis ostalih datuma u travnju kojima vrijedi posvetiti pozornost te ih obilježiti na prigodan način.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Ovaj se dan obilježava od 2006. godine 4. travnja kako bi se razvijala svjesnost o opasnostima od mina. Ova međunarodna kampanja prisutna je i u Republici Hrvatskoj te se svake godine obilježava na poseban način kako bi se ukazalo na opasnost mina koje su i dalje prisutne u Hrvatskoj, ali i kako bi se potaknulo na solidarnost i pomoć osobama koje su stradale od mina.

Svjetski dan zdravlja

Svjetski se dan zdravlja obilježava 7. travnja pod pokroviteljstvom WHO-a, tj. Svjetske zdravstvene organizacije. Svake se godine Svjetski dan zdravlja obilježava i u Hrvatskoj te upozorava na važnost pravilne prehrane, borbe protiv depresije i svih ostalih prevencija vezanih uz zdravlje svakog pojedinca. Geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje.

Svjetski dan Roma

Svjetski se dan Roma obilježava 8. travnja u čast Prvoga svjetskoga kongresa Roma koji se održao 1971. godine u Londonu. Na tom su kongresu sudjelovali predstavnici Roma iz četrnaest svjetskih zemalja te su donijeli odluku o službenoj himni i zastavi.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Ovaj se važan dan obilježava 11. travnja, na dan rođenja sir Jamesa Parkinsona, doktora koji je opisao ovu bolest i po kojemu je ona dobila ime. Svjetski se dan Parkinsonove bolesti obilježava i u Hrvatskoj, najčešće u sklopu udruga kako bi se skrenula pažnja na jednu od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice.

Dan planeta Zemlje ili Međunarodni dan majke Zemlje

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje kako bi se ukazalo na važnost očuvanja okoliša i našega planeta te na zagađenja koja svakim danom predstavljaju sve veći problem.

Svjetski dan knjige i autorskih prava 

Svjetski dan knjige posebno je zanimljiv svim knjigoljupcima, a obilježava se 23. travnja na dan smrti velikana svjetske književnosti – Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea. U Hrvatskoj će se Svjetski dan knjige obilježiti sedmi put u sklopu Noći knjige, manifestacije kojom se želi potaknuti čitanje i ukazati na važnost i vrijednost knjige.

Uz navedeno, 25. travnja obilježava se Svjetski dan malarije, Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se 26. travnja, a 28. travnja Svjetski je dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

Svjetski dan plesa

Dan plesa obilježava se 29. travnja od 1982. godine, a na taj je dan rođen začetnik modernog baleta i najveći plesni reformator Jean-Georges Noverre. Plesanje je zanimljivo i hrvatskim građanima pa se na taj dan i u Hrvatskoj održavaju različite manifestacije.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: PIXABAY