LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potraga za srećom

Nije trigger nego glimmer: kako ga pronaći u svakodnevnom životu?

Glimmeri se mogu naći na različitim mjestima i prepoznati različitim osjetilima.

Glimmeri se mogu naći na različitim mjestima i prepoznati različitim osjetilima.

Izraz trigger već se udomaćio u svakodnevnom govoru i kod nas, ali postoji i njegova potpuna suprotnost – glimmer. Prvi put ga spominje licencirana klinička socijalna radnica Deb Dana u svojoj knjizi The Polyvagal Theory in Therapy (2018.), prenosi Super1.

Kada vidite sliku svog dragog kućnog ljubimca ili osjetite poznati miris koji vas vraća u djetinjstvo, bilo koji unutarnji ili vanjski podražaj koji u vama izaziva osjećaj sigurnosti ili sreće – to je glimmer, suprotno od triggera.

Užurbana svakodnevica u kojoj smo često pretjerano stimulirani današnja je realnost, a naš živčani sustav rješenje pronalazi u glimmeru. Bilo što što izaziva osjećaj radosti, mira, pripadnosti ili čistog zadovoljstva; mali trenuci koji bar na kratko donose osjećaj olakšanja, opuštenosti, sigurnosti, prolazni trenuci u kojima se osjećamo kao da je sve u redu i kako treba biti – sve je to glimmer.
 


VEZANO: Možemo li novcem kupiti sreću? Znanstveno istraživanje ponudilo odgovor na ovo vječno pitanje


 

Kako prepoznati glimmere?


Način da se osjećate sretnije i više cijenite trenutke jest primjećivanje glimmera. Oni se mogu naći na različitim mjestima i prepoznati različitim osjetilima. Neki su primjeri glimmera česti u prirodi: poseban zalazak sunca ili miris pokošene trave, osjećaj hladnog zraka ili pak sunčeve svjetlosti na licu. Glimmer je omiljena pjesma na radiju, glas voljene osobe, sladak trenutak s kućnim ljubimcem ili okus najdražeg jela.
 


Glimmeri nas podsjećaju da naš sustav nije koncipiran za odbacivanje trauma, kriza ili trajne patnje. Unatoč traumama, i dalje možemo primijetiti ugodne trenutke što je samo po sebi nekako utješno. Ti mali pozitivni trenuci i davanje pozornosti baš njima, a ne onim negativnim, mogu imati veliki utjecaj na zdravlje i um.

Probajte pronaći što više glimmera u vašoj svakodnevici i vaša percepcija svijeta promijenit će se. Glimmeri su individualni, mogu biti što god želite i u čemu god želite, kada god želite. Mogu biti baš ovdje i sada.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA