LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neravnopravnost spolova

Neprikladna pitanja s kojima se suočavaju žene na razgovoru za posao

Iako živimo u 21. stoljeću, još se uvijek žene na razgovorima za posao suočavaju s pitanjima čija neprikladnost ostavlja bez teksta. Donosimo vam savjete kako im doskočiti.

Iako živimo u 21. stoljeću, još se uvijek žene na razgovorima za posao suočavaju s pitanjima čija neprikladnost ostavlja bez teksta. Donosimo vam savjete kako im doskočiti.

Unatoč pomacima postignutim posljednjih godina i desetljeća, kada se govori o ravnopravnosti spolova, pogotovo o ravnopravnosti na radnom mjestu, potrebno je još puno truda i ispravljanja predrasuda kako bi se žene osjećale ugodno i dobrodošlo na svakom radnom mjestu. I iako činjenica da su muškarci za iste poslove uglavnom (puno) više plaćeni više nikoga ne iznenađuje, postoje i mnogi drugi oblici diskriminacije s kojima ćete se susresti pri prijavi za posao ako ste žensko. U ovoj se skupini nalaze i neprikladna pitanja koja se ženama uvijek postavljaju, a koja muškarci nikada neće čuti. O kojim se pitanjima radi i kako im doskočiti, saznajte u nastavku.

Jeste li udani?

Ako se nađete na razgovoru za posao, vrlo je vjerojatno da će vas budući šef ili tko god vodi intervju pitati za bračni status – to ih iz nekog razloga zanima, pogotovo ako nemate prsten na ruci. Stručnjaci kažu kako je u sličnim situacijama napad najbolja obrana. Iako je nepristojno odgovarati na pitanje pitanjem, ako vam nije ugodno odgovoriti na postavljeno pitanje, postoje načini kojima ćete jasno dati do znanja osobi koja vam ga je postavila kako ga smatrate neprikladnim. Možete, primjerice, naglasiti kako biste voljeli znati kako je pitanje koje vam je postavljeno povezano s karakteristikama posla za koji se prijavljujete te kako će utjecati na vaš potencijalni status. Potrebno je napomenuti kako vas budući šef prilikom prijave za posao ne smije pitati ništa privatno i ništa što nije povezano s pozicijom na koju se prijavljujete, odnosno što ne utječe na nju. Ako to znate, lakše ćete odreagirati na pitanja koja smatrate neprikladnima.

Planirate li tako odjeveni dolaziti na posao?

Ovo je pitanje s kojim se najčešće susreću pripadnice drugih kultura, primjerice žene koje iz vjerskih uvjerenja nose hidžab ili burku, i svi se redom slažu da stoji visoko na ljestvici neprikladnih pitanja. Također, nemojte se iznenaditi ni ako dobijete pitanja o duljini suknje ili visini potpetica – mnogi i danas smatraju da će način na koji se žena odijeva utjecati na produktivnost u uredu, pogotovo muških kolega. Kao i u prethodnom slučaju, najbolji je način obrane u ovakvoj situaciji postavljanje pitanja o tome kako će vaš način odijevanja utjecati na vašu produktivnost i kakve veze ima s kvalitetama koje se traže za određeno radno mjesto.

Ponekad u uredu zbijamo prljave šale – možete li se nositi s time?

Zanimljivo je da postoje i muškarci koji bi neprikladne šale – koje se smatraju i seksualnim zlostavljanjem, usput budi rečeno – smatrali nepotrebnima, no njima ovo pitanje nikad neće biti postavljeno. Stručnjaci napominju kako su već i ovakva pitanja pokazatelj kulture tvrtke čijem se timu želite pridružiti – razgovor je za posao dvosmjerna ulica jer i vi saznajete korisne informacije s obzirom na prvi dojam koji onaj koji ga vodi ostavi na vas. I vaš bi odgovor trebao ovisiti o vašem stavu o ovakvoj kulturi radnog mjesta – slobodno recite da vam to smeta ili razmislite želite li zaista raditi na takvom mjestu.

Kako ćete se nositi s većinom muških kolega u timu?

Ovo su pitanje vjerojatno puno puta čule žene koje su stručnjakinje u polju koje se smatra tipično muškim. Iako, nije nam jasno zašto bi spol kolega trebao utjecati na naš zajednički rad ili efikasnost. Stručnost je ono što je važno. Ni u ovom slučaju nije loše odgovoriti pitanjem i upitati osobu koja vodi intervju kakakv bi točno razlika u spolovima utjecaj mogla imati na kvalitetu obavljena posla, čime ćete ga/ju podsjetiti da je pitanje neprikladno. Osim toga, možete jasno odgovoriti da biste se s većinom muških kolega u timu nosili kao i s bilo kojim drugim omjerom spolova te da vam to ne predstavlja problem.

Jeste li ikada plakali na radnom mjestu?

Posljednji put kad smo provjeravali, to što je određena osoba ženskog spola ne znači da će više biti uzrujana određenim situacijama na poslu. Svatko od nas ima loš dan, a kako će se nositi s njime, stvar je karakteristika svake pojedine osobe, ne spola. Najpametnije je u ovakvoj situaciji odgovoriti kako biste tu informaciju ipak zadržali za sebe ili da vam nije ugodno dijeliti toliko privatne stvari ni s kim te tako usmjeriti razgovor u manje diskriminirajućem smjeru.

Planirate li imati djecu? Kako planirate uskladiti posao i obitelj?

Nositi se s ovim pitanjima možete na način da odgovorite kako ste odgovorna osoba koja ne smatra da bi privatne stvari mogle imati ikakvoga utjecaja na kvalitetu obavljanja posla. Ili da ćete dok ste na poslu biti na njega i fokusirani te dati sve od sebe da ga izvršavate najbolje što možete te da to i jest najvažnije.

Kao što je navedeno, najvažnije je na pitanja koja smatrate neprikladnima odreagirati kako bi i osoba koja će vas možda zaposliti znala na čemu je s vama. Možda ga/ju vaša reakcija i iznenadi i shvati da nije u pravu te da treba neke stvari promijeniti, a ako i ne, vama će sigurno biti ugodnije raditi u okruženju koje zna vaše stajalište.

FOTO: FLICKR