LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRIPREMITE MARAMICE

Mračna strana najpoznatijih ex-yu hitova koje svi pjevušimo

Otkrivamo mračne priče iza i dan-danas popularnih rock-hitova s područja bivše Jugoslavije koje čak i neki fanovi još uvijek ne znaju.

Otkrivamo mračne priče iza i dan-danas popularnih rock-hitova s područja bivše Jugoslavije koje čak i neki fanovi još uvijek ne znaju.

Neki ljudi jednom kada zavole neku pjesmu požele saznati sve o pjevaču i pozadini njenoga teksta. Donosimo, stoga, mračne priče iza poznatih hitova naše i susjednih država.

Babe, Ko me tero da te volim

Iako se naslov čini donekle romantičan, stvarna priča baš i nije takva. Naime, kako prenosi portal bukačlan benda Žika Milenković napisao ju je u spomen svome prijatelju koji je umro od AIDS-a nakon čestog seksa s prostitutkom iz Pančeva u koju je bio zaljubljen.
 

 

Haustor, Ena

 

​O pjesmi Ena grupe Haustor kolaju razne priče. Jedna od teorija, koju prenosi portal buka, jest da govori o djevojci frontmena ove grupe, Darka Rundeka, koja je pobjegla za Kanadu nakon što ga nije uspjela odvući od droge.

Međutim, kada je Darko Rundek 1985. godine objavio ovu pjesmu, u javnosti je počela kružiti priča da je posvećena Eni Begović – glumici koja je poslije tragično preminula u automobilskoj nesreći. Upoznao ju je za vrijeme snimanja filma Balkan Ekspres. Navodno mu je pružala ogromnu podršku u odvikavanju od droge. Dakle, svi putevi vode u Rim, a sve rock-balade i hitovi većinom su o drogi.

Rundek je na sve interpretacije pjesme kratko odgovorio za portal Azra:

– Ena je proizvod pjesničke slobode, tako se zove jer se rimuje sa žena.


 
Azra, Balkan

Frontmen grupe Azra iz osamdesetih Branimir Johnny Štulić, koji sada navodno živi u Nizozemskoj, ali se o njegovim prepirkama može i dalje čitati u novinama, napisao je popularnu pjesmu Balkan kao podršku svom spolnom organu kako ga ne bi izdao u ključnim situacijama. Tekst pjesme ide:

– Balkane, Balkane, Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj. – metafora je poprilično jasna.

Dino Dvornik, Ti si mi u mislima

Riječ je o još jednoj u nizu pjesama o drogi. Mnogi su mislil priča o ljubavi, ali već dugo kolaju priče da je Dvornik ovo napisao kako bi se odviknuo od heroina, što se i ne čini toliko nelogično ako poslušamo stihove pozorno. Neki kažu da govori o žudnji, jakoj, strastvenoj i na kraju ubitačnoj.

Na Facebook stranici Dino Dvornik u jednoj objavi piše sljedeće:

– Kad je snimljena pjesma Ti si mi u mislima 1988. godine, ja sam od tada živjela u uvjerenju da je to ljubavna pjesma. Nastala je u Londonu 1987. godine, u WC-u našeg stana na High Street Kensigtonu. I dan-danas živim u tom uvjerenju, iako ima onih koji su je proglasili himnom heroina. Ja se ne mogu sjetiti da je Dino ikome ikada otkrio tu tajnu. Bez obzira, svatko je može shvatiti na svoj način, jer ljubav jest droga.

Ipak, dvojbe više nema jer je njegova kći Ella prošle godine u kolovozu na svojem Facebooku podijelila da se radi o pjesmi koja govori o ovisnosti.

Prljavo kazalište, Tu noć kad si se udavala

Navodno je nastala prema istinitoj priči, što je čini još i tužnijom. Tuga, kažu, i jest najbolja inspiracija za pisanje, a tuga frontmena Jasenka Houre pretočena je u pjesmu na koju već godinama mladi momci i djevojke pate i prebolijevaju prekid.

Jasenko Houra napisao ju je navodno nakon služenja vojnog roka, prenosi Index.hr. Imao je djevojku koju je volio i planirao ju je oženiti nakon što se vrati iz vojske. Dogovor je bio da će ga čekati, ali kako u ono doba nije bilo Facebooka i Instagrama, bilo je teže ostati u kontaktu. Kada se vratio, njegov bend imao je zakazanu svirku na jednoj svadbi, i to ni manje ni više nego na svadbi te djevojke.

Glazvenik nikada u javnosti nije želio javno pričati o ovoj temi, ali u pojedinim starim prepričavanjima ove priče spominje se da si je djevojka malo nakon vjenčanja oduzela život tako što si je pucala u glavu, piše Net.hr.


FOTO: PIXABAY