LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti brucošima i podsjetnik starijim studentima

Možda ne morate učiti odmah na početku akademske godine, ali ovih 5 stvari morate odraditi!

Za uspješnu akademsku godinu potrebno je organizirati si život i učiniti neke stvari za koje će vam kasnije manjkati vremena. Donosimo 5 najvažnijih.

Za uspješnu akademsku godinu potrebno je organizirati si život i učiniti neke stvari za koje će vam kasnije manjkati vremena. Donosimo 5 najvažnijih.

Krenula su prva predavanja, što znači da je većina studenata još opuštena i neopterećena fakultetskim obvezama. Još se uvijek piju kave prije, poslije i između predavanja, na terasama kafića u okolici fakulteta upijaju se posljednje tople zrake sunca i izrađuju popisi brucošijada koje se moraju posjetiti. Istina je da ima još dovoljno vremena za zagrijavanje stolica pred prve kolokvije, ali za uspješnu akademsku godinu potrebno je organizirati si život i učiniti neke stvari za koje će svakom pojedincu kasnije, kad mu ispiti dođu do grla, manjkati vremena. 

Donosimo ih 5 za koje je krajnje vrijeme da ih odradite.

1. Smjestite se

Bilo da ste se uselili u studentski dom ili u stan, važno je da ste to doista u potpunosti učinili. Generalno čišćenje najbolja je opcija za sam početak, a onda je potrebno i raspakirati se – do kraja. Ne ostavljajte to za kasnije jer kasnije, znate i sami, nećete imati vremena napretek. Kad to pak učinite, obratite pažnju na potrepštine koje vam nedostaju pa ih kupite ili zatražite od svojih da vam ih pošalju od kuće. Nije neuobičajeno da studenti zaborave da će im zatrebati glačalo, sušilo za odjeću, kuhalo za kavu, fen, vadičep i kojekakve sitnice koje im na prvu nikada ne padaju na pamet.

2. Odradite tehničku pripremu za izvršavanje obveza na fakultetu

Raspored ste vjerojatno već dobili, stoga ga sad trebate dobro proučiti – provjerite koja su predavanja obvezna, posavjetujte se sa starijim kolegama koji su već odslušali kolegije koje vi polažete ovog semestra kako biste znali kad nije kraj svijeta ako neko preskočite, zapišite si i datume kolokvija i ispita pa da odmah možete početi planirati kad ćete i što točno učiti. K tome, bilo bi super da si odmah nabavite knjige, skripte i druge materijale koji će vam trebati kako vam potraga za njima za koji mjesec ne bi bila prepreka u izvršavanju plana.

3. Znate za niz sitnica koje biste trebali odraditi, ali to su sitnice pa ih odgađate – nemojte

Gomila je malih stvari koje morate obaviti, ali ih obično odgađate jer će vam kad-tad biti usput i neće vam oduzeti previše vremena. Ipak, bilo bi bolje da se sada pozabavite njima kako biste se kada dođu kolokviji mogli fokusirati samo na dobre ocjene. Sada imate dovoljno vremena da se učlanite u željenu knjižnicu, da si kupite godišnji pokaz za javni prijevoz, učlanite se u teretanu, posjetite rodbinu i prijatelje u gradu u kojem studirate (ipak ih niste vidjeli cijelo ljeto), odradite pregled kod stomatologa... Nastavite niz sami.

4. Izradite svoj financijski plan za ovu godinu

Zbrojite novac kojim raspolažete s iznosom stipendije koju ćete primati, provjerite s kojim vam iznosom roditelji mogu uskočiti i još se malo poigrajte s matematikom u zbrajanju svakodnevnih izdataka. Kad dođete do operacije oduzimanja, vjerojatno ćete shvatiti da vam treba i studentski posao. Prije nego što pronađete neki adekvatan, napravite dobru pripremu (i u prethodnim smo točkama zaključili koliko je ona važna) – trebate se učlaniti u studentski servis i otvoriti bankovni račun na koji će vam pristizati uplate. Savjetujemo da besplatno ugovorite paket OTP Indeks u kojem brojne usluge možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije; npr. vođenje studentskog tekućeg računa i žiro-računa besplatno je, a prepaid kartica, koja je idealna za vaše potrebe, ugovara se bez upisnine i članarine. Zatim se možete posvetiti pretraživanju oglasa i pronalasku željenog radnog mjesta, bilo da to činite na stranicama studentskih centara, na Studentskim poslovima, na društvenim mrežama ili drugdje.

5. Donesite nove odluke kako biste zaista počeli iznova

Studenti, svima nam je dobro poznato, ne računaju vrijeme po kalendarskoj, nego po akademskoj godini. Sukladno tome, vrijeme je za novogodišnje odluke. Odlučite da ćete ove godine početi učiti na vrijeme, ranije se ustajati, slušati predavanja i raditi bilješke, položiti što više kolokvija, držati se odluka... Opet sami nastavite niz!

FOTO: PIXABAY