LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Idi, idi, nesanice

Mali trikovi za bolji san

Večernja rutina, dobra temperatura prostorije... Donosimo vam savjete kako se riješiti umora i poboljšati kvalitetu sna unatoč gustom rasporedu.

Večernja rutina, dobra temperatura prostorije... Donosimo vam savjete kako se riješiti umora i poboljšati kvalitetu sna unatoč gustom rasporedu.

Gust raspored na faksu, nagomilani kolokviji i bogat noćni život. Stvari su to s kojima se susreće većina studenata, a koje za posljedicu imaju podočnjake i konstantan umor. Nedovoljno sna, ili pak dovoljno nekvalitetnog sna, odražava se na fizički izgled, zdravlje i koncentraciju. Evo nekih savjeta kako poboljšati kvalitetu sna i uvijek biti odmoran.

Počnite ranije odlaziti na spavanje

Možda zvuči kao cliché, ali raniji je odlazak na spavanje uistinu koristan. U paketu s ranijim odlaskom na spavanje dolazi i ustajanje u ranije jutarnje sate. No, da bi ova metoda zaista djelovala, potrebno je prije spavanja ostaviti svu tehnologiju što dalje od sebe.

Kreirajte svoju večernju rutinu

Ljudsko je tijelo savršeno uštiman sat. Stoga mu je potrebna rutina na koju će se naviknuti i kontinurano ju vršiti. Razvijanje večernje rutine pomoći će tijelu da shvati kada je vrijeme za krevet te ćete tako lakše zaspati. Nije važno kakvu ćete vrstu rutine prakticirati, bitno je da ona počinje svake večeri otprilike u isto vrijeme i da vaši rituali imaju svoj redoslijed. Rutina se može sastojati od tuširanja, epizode omiljene serije, slušanja glazbe ili slično. Bitno da je ona prilagođena vama i vašim interesima.

7 savjeta koji će vam olakšati svakodnevni život


Ugasite svjetla

Koliko ste puta zaspali kraj uključenog TV-a? Ili laptopa? Ili s upaljenom lampom kraj kreveta? Svi ti proizvođači svjetlosti utječu na kvalitetu sna, a da toga nismo ni svjesni. Svaka svjetlost ometa nas, privlači pažnju i čini naš san slabim.

Spavajte u hladnijoj prostoriji

Moderna tehnologija koja je postala sastavni dio svakidašnjice, uz svjetlost, emitira i toplinu. Toplina stvara cozy osjećaj, uspavljuje, no ne čini vaš san kvalitetnim. Rashlađivanje prostorije u kojoj spavate pomoći će da lakše zaspite te da vaš san bude čvršći. Idealna temperatura za spavanje jest 5 do 10 stupnjeva niža od uobičajene temperature u prostoriji.

Caffe bar u kojem možete popiti kavu i spavati kao žirafa


Provjerite na čemu spavate

Kvaliteta vašeg sna uvelike ovisi o podlozi na kojoj spavate. Neudobni madraci ili kaučevi mogu uzrokovati često buđenje, a samim time i poremećaj sna. Srećom, današnja industrija omogućava nam da svaku podlogu pretvorimo u udobno mjesto za spavanje. Ako vam madrac u studentskom domu ili stanu ne odgovara, raspitajte se i investirajte u nadmadrac koji ćete lako nositi sa sobom, a omogućit će vam dubok i ugodan san.

Pripazite na kofein

Poznato je da kofein ima sposobnost održavanja ljudskog organizma budnim. Svako tijelo je različito, pa stoga i različito reagira na kofeinske proizvode. Ako smatrate da oni ne remete vaš san, vjerojatnost je da je vaše tijelo naviknuto na kofein prije spavanja. Kako god bilo, poželjno je ne konzumirati proizvode koji sadrže kofein 5-6 sati prije spavanja. Dakle, potrudite se da vam popodnevna kava bude posljednja u danu. Također, i konzumacija prevelike količine hrane prije spavanja može remetiti kvalitetu sna.

Ovaj trik će vam otjerati moljce iz ormara i osvježiti odjeću


IZVOR: LIFEHACK
FOTO: PINTEREST