LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lažni spasioci

Lijekovi protiv mamurluka koji su zapravo samo mitovi

Uštedite vrijeme i nemojte pogoršati i produljiti simptome mamurluka.

Uštedite vrijeme i nemojte pogoršati i produljiti simptome mamurluka.

Bilo da posegnete za tabletom ili tajnim receptom tete susjedove bake, svi tražimo lijekove protiv mamurluka. Postoji ih već napretek, ali neki od njih nisu ništa više nego mitovi. Uštedite si vrijeme i nemojte još pogoršati ili produljiti simptome mamurluka.


Mit o lijeku protiv mamurluka br. 1: Klin se klinom

 

Popijte još jedno piće kako ne biste bili mamurni. Ovo je stari trik koji se najčešće predlaže kada ste s grupom prijatelja koji dijele vašu bol. Ideja je iza ovog mita da bi više alkohola moglo biti lijek za vaš trenutačni mamurluk. Nažalost, ova teorija može samo produžiti vaše muke.
 

Iako više alkohola može pomoći da se osjećate malo bolje u tom trenutku, još jedno piće zapravo će produljiti simptome mamurluka. Osim toga, neki znanstvenici misle da bi ovaj mit s vremenom zapravo mogao pridonijeti ovisnosti o alkoholu.  kaže Amanda Beaver, wellness nutricionistica za Houston Methodist.

 

Mit o lijeku protiv mamurluka br. 2: Ibuprofen za laku noć

 

Kad već znate da ste popili jedno piće previše, mogli biste doći u iskušenje da uzmete lijek protiv bolova ili ibuprofen, legnete u krevet i nadate se najboljem.
 

Prva stvar koju treba shvatiti je da kombinacija alkohola i acetaminofena šteti vašoj jetri. Ibuprofen zapravo može pojačati otpuštanje želučane kiseline što pojačava iritaciju s kojom se želudac već suočava zbog samog alkohola.  poručuje Beaver.


Ako se ipak odlučite za tabletu prije spavanja kao lijek za mamurluk i probudite se osjećajući se dobro, to nije zbog tablete jer ti lijekovi obično traju samo 4 do 6 sati.
 

Naprotiv, to je možda bilo zbog vode koju ste pili, hrane koju ste jeli prije pijenja ili čak vrste alkohola koju ste popili.  kaže Beaver.

 

Mit o lijeku protiv mamurluka br. 3: Spas u kavi
 

Ako ste prosječni kava entuzijast, vjerojatno već vjerujete u moć svoje jutarnje šalice. No, kad je riječ o mamurluku, kava uopće nije lijek.
 

Kofein u kavi može privremeno pomoći u smanjenju umora, ali neće izliječiti simptome mamurluka. Zapravo, u ovom trenutku nema znanstvenih dokaza koji pokazuju da kofein ima korisne ili štetne učinke na simptome mamurluka.  ističe Beaver.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA