LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zapošljavanje

Kvalitetnim životopisom do željenog posla

Pri prijavljivanju za posao potrebno je priložiti životopis koji u kratkim crtama sadrži vaše znanje, vještine i iskustvo. No o načinu na koji ste prezentirali sebe ovisi hoćete li biti odabrani, stoga naučite kako napisati dobar životopis te dobiti željeni posao.

Pri prijavljivanju za posao potrebno je priložiti životopis koji u kratkim crtama sadrži vaše znanje, vještine i iskustvo. No o načinu na koji ste prezentirali sebe ovisi hoćete li biti odabrani, stoga naučite kako napisati dobar životopis te dobiti željeni posao.

Tijekom studiranja trudimo se steći što više prakse i iskustva, bilo kroz volontiranje ili posao vezan za našu struku, kako bi danas-sutra imali veće šanse pri zapošljavanju. No uzalud nam sav taj trud ako ga ne znamo prezentirati u životopisu jer je to jedini način da poslodavac dobije uvid u stečeno iskustvo i višegodišnji trud.

Često je konkurencija za posao velika, odnosno prijavljuje se puno kandidata za jedno radno mjesto. Zato morate prikazati sebe na najbolji mogući način, objasniti zašto ste baš vi najbolji izbor i nečime se istaknuti. Životopis mora biti kratak, precizan i dobro napisan tekst zasnovan isključivo na istinitim činjenicama koje opisuju osobna dostignuća na obrazovnom i praktičnom planu, prethodno radno iskustvo, specifična znanja, vještine i osobine. Drugim riječima, on ističe vaše pojedine kvalitete te umanjuje nedostatke, na temelju kojih će poslodavac steći svoj prvi dojam o vama.

Donosimo vam nekoliko savjeta o tome što je važno istaknuti i naglasiti u životopisu kako bi poslodavac u moru životopisa detaljno pročitao baš vaš i pozvao vas na razgovor.

  1. Radno iskustvo

Navedite apsolutno sve poslove koje ste radili, uključujući volontiranje, vezane za posao na koji se prijavljujete. Također, moraju biti jasno vidljive vještine i znanja koje ste svladali. Kronološki navedite poslove tako da istaknete naziv radnog mjesta, ime i adresu organizacije, vrijeme koje ste proveli na tom poslu, konkretne zadatke koje ste obavljali, odgovornosti koje ste imali te napredovanje koje ste ostvarili.

  1. Nagrade i priznanja

Nikako ne zaboravite navesti nagrade i priznanja koje ste dobili za svoj rad jer vas one prikazuju u boljem svjetlu, iako možda nisu usko vezane za posao za koji se prijavljujete.

  1. Preporuke

Preporuke su također važan dio životopisa jer su one dokaz da ste dobro radili svoj posao ili uspješno studirali. Stoga, navedite imena bivših poslodavaca i/ili nastavnika kao svjedoke, a poželjno je da imate između dvije do pet preporuka. Navedite njihove titule, organizacije u kojima rade, telefonske brojeve i e-mail adrese.

  1. Projekti

Obvezno navedite projekte u kojima ste sudjelovali bilo na fakultetu, razmjeni studenata ili na poslu. To dokazuje da ste sposobni raditi u timu i da se ne bojite odgovornosti.

  1. Interesi i aktivnosti

Poželjno je navesti što vas zanima, odnosno čime se bavite u slobodno vrijeme. Interesi i aktivnosti trebali bi biti povezani s poslom za koji se prijavljujete, odnosno trebali bi pokazati da imate sklonosti i osobine poželjne za taj posao.

  1. Poveznice

U životopis stavite i poveznice svojih osobnih društvenih mreža, od kojih se preporuča LinkedIn, kao i poveznice do svojih blogova i/ili internetskih stranica koje vodite. Često kandidati to spomenu tek na razgovoru, što je za neke možda i kasno. Na ovaj način poslodavci vas mogu bolje upoznati te možda pronaći nešto po čemu se ističete od ostalih.

I na kraju ono najvažnije: zapamtite da je životopis promjenjiv. Jedna verzija ne vrijedi za sve poslove na koje se prijavljujete. Dakle, prilagodite životopis konkretnom poslu za koji se prijavljujete.

FOTO: PINTEREST