LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FACEBOOK MARKETPLACE

Kupovina i prodaja putem Facebooka zahtjeva svoje mjere zaštite, evo koje

Facebook Marketplace izrastao je u odlično mjesto za prodaju i kupnju, ali baš kao i kod bilo koje druge online trampe, ovdje također vrijede neke metode zaštite koje vam mogu pomoći da izbjegnete prevare.

Facebook Marketplace izrastao je u odlično mjesto za prodaju i kupnju, ali baš kao i kod bilo koje druge online trampe, ovdje također vrijede neke metode zaštite koje vam mogu pomoći da izbjegnete prevare.

Svi koji imamo Facebook, čuli smo i za Facebook Marketplace. Izrastao je u odlično mjesto za prodaju i kupnju, ali baš kao i kod bilo koje druge online trampe, ovdje također vrijede neke metode zaštite koje vam mogu pomoći da izbjegnete prevare. Prema navodima stranog portala MUO, nekoliko je stvari na koje moramo obratiti pažnju, a o čemu je riječ, bit će opisano u nastavku.

Birajte poznati radijus

Preporuka je trgovati u radijusu područja koja su vam poznata. Platforma, naime, nudi radijus pretraživanja od oko 800 kilometara, ali slanje narudžbe poštom nepoznatoj osobi je riskantno zato što osoba kojoj šaljete može otkazati plaćanje dok je pošiljka u procesu slanja. To znači da će oni i dalje biti u poziciji da preuzmu pošiljku a vi ćete ostati bez novca.

Preuzimanje uživo

Ako s druge strane kupujete artikl, bilo bi dobro da isti odlučite preuzeti uživo kako bi ste prilikom preuzimanja isti mogli pregledati te izbjeći eventualne neugodnosti koje vas mogu zadesiti ako vam osoba od koje kupujete namjerno odluči poslati drugi proizvod, proizvod lažne marke ili samo klupko papira u lijepoj kutiji.

Istražite prodavatelja ili kupca

Facebook je kao naručen za lažno predstavljanje pa će tako i neki prevaranti  napraviti lažan progil ne bi li vas pokušali prevariti. Stoga je uvijek poželjno provjeriti s kime imate posla. Uvijek uđite na profil i malo prostalkajte osobu od koje kupujete ili koja kupuje od vas. Ako niste sigurni, budite slobodni tražiti neki idetifikacijski dokument.

Provjerite autentičnost fotografija

Dobro razmotrite fotografije jer ako se čini nestvano, možda i jest tako. Pretraživanje ćete napraviti tako da desnom tipkom miša kliknite fotografiju i odaberite 'pretraži sliku na webu'. Također, možete preuzeti fotogragiju tu ju dovući do Google pretraživanja. Na mobilnom uređaju to možete učiniti tako da otvorite Google, Google Lens i u traci za pretraživanje odaberite fotografije. U slučaju da vam izbaci rezultate s  potpuno istim fotografijama koje stoje uz oglas proizvoda, velika je mogućnost da vas netko pokušava prevariti.

Plaćanje kod preuzimanja

Iz uloge kupca, znajte da je plaćanje prilikom preuzimanja pola sigurnosti. Dogovorite se s osobom za plaćanje u gotovinu ili izvršenje transakcije na licu mjesta. 

Imajte pratnju i birajte ferkventna mjesta

Uvijek sa sobom imajte pratnju. Nikada ne znate koje su namjere druge strane, a pratnja će vam biti svojevrsna sigurnost, a s druge strane, uvijek može biti i od pomoći da vam pomogne u nošenju nečega što je potencijalno veće težine. Također, neka to bude javno mjesto gdje ima i drugih ljudi. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, a ako uvjetujete takve stvari, osoba koja vas želi prevariti se vjerojatno neće ni pojaviti.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA