LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Samo za najhrabrije

Kuhajte sa Studentskim: recepti za neobične slastice od ketchupa

Donosimo dva recepta za pripremu torte i kolača od ketchupa koje će probati samo najveći gurmani.

Donosimo dva recepta za pripremu torte i kolača od ketchupa koje će probati samo najveći gurmani.

Svi oni koji su gledali jučerašnju epizodu emisije Ljubav je na selu mogli su primijetiti da je kandidatkinja Janja pravila jedan vrlo neobičan kolač. Riječ je o kolaču od ketchupa, a mi smo pronašli dva poprilično različita recepta s ovim sastojkom u kojima se možete okušati, a koja donosimo u sklopu serije članaka Kuhajte sa Studentskim

Kolač od ketchupa

U ovom receptu ne koristi se baš obični ketchup, nego za kore koristite 9 žlica umaka od rajčice te su vam još potrebni brašno (dok se ne zgusne), ulje, šećer, malo sode bikarbone ili praška za pecivo. Kore se peku na preokrenutom protvanu posutom uljem i brašnom da se ne zalijepe. 

Potrebno je još skuhati tri pudinga od vanilije u litri vode i s 400 grama šećera i kada se ohladi dodati 125 grama margarina.

Punjenje se treba ohladiti i potrebno ga je podijeliti na dva dijela. Jedno neka ostane žuto, a u drugo stavite 100 grama otopljene čokolade i promiješajte. Kore zatim punite naizmjenično, a kolač na kraju premažite, na primjer, čokoladnom glazurom.

U ovom ćete se receptu morati oslanjati na vlastite kulinarske vještine i sami procijeniti koliko je brašna, šećera i ulja potrebno dodati u kore, kao i to na koliko ćete ih stupnjeva i koliko dugo peći.

Torta od ketchupa
 
Na stranici Allrecipes, koja je američka verzija naše Coolinarike, objavljen je recept za tortu od ketchupa. Od sastojaka su vam potrebne 2 šalice brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1 i pol žličica cimeta, pola žličice mljevenog muškatnog oraščića, 1 žličica sode bikarbone, pola žličice mljevenog đumbira, pola šalice ketchupa, pola šalice vode, 2 žlice crvene boje za kolače, 3/4 maslaca (rastopljenog), 1 i pol šalica smeđeg šećera i 2 jaja. 

Za punjenje su potrebni cca. 170 grama sirnog namaza/mekog sira, 3/4 šalice rastopljenog maslaca, 1 žličica ekstrakta vanilije i 4 šalice šećera u prahu.

Tortu pripremate tako da pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva, a zatim namastite dva cca. 23 centimetra velika okrugla kalupa i zatim na njih stavite papir za pečenje. Promiješajte brašno s praškom za pecivo, cimetom, sodom bikarbonom, muškatnim oraščićima i đumbirom. Ketchup, vodu i boju za kolače izmiješajte u zasebnoj posudi.

Izmiksajte brašno i dodajte šećer te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim razbijte unutra jaja. Dodajte još ranije izmiješanu smjesu s brašnom i smjesu s ketchupom. Lagano miksajte, strugajući sve što bude na posudi sve dok smjesa ne postane jednolična. Pojačajte mikser na srednju brzinu i miksajte još minutu. Ravnomjerno rasporedite smjese u kalupe za torte te pecite 30 minuta. Nakon toga ostavite da se tako hlade prije nego što ih izvadite da se u potpunosti ohlade. 

Za punjenje miksajte sir, maslac, ekstrakt vanilije na srednjoj brzini oko dvije minute, odnosno dok smjesa ne bude glatka. Postepeno dodajte šećer dok miksate na laganoj brzini te stružite sve što je sa strane na posudi ako je potrebno. Miksajte dok smjesa ne bude pjenasta. Punjenje namažite između kora, sa strane i na vrhu torte.

Ostavite da se ohladi i to je to – dobili ste otprilike 12 komada torte!
FOTO: PIXABAY