LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Recepti

Kuhajte sa Studentskim: Kazahstanski plov

Jednostavno kazahstansko jelo poznato pod raznim nazivima plov, pilaf ili palau nije teško pripremiti, stoga vam donosimo recept.

Jednostavno kazahstansko jelo poznato pod raznim nazivima plov, pilaf ili palau nije teško pripremiti, stoga vam donosimo recept.

Iako se radi o jelu koje je svjetski poznato, kazahstanski plov zapravo je tradicionalno kazahstansko jelo. Jednostavno je za pripremiti, a s njim lako možete zadiviti roditelje, prijatelje ili partnere.

Samo jelo dolazi u nekoliko varijanti, iako je originalno napravljeno s janjetinom, može se koristiti bilo koje drugo meso (piletina, govedina ili svinjetina). Također, jelo je najbolje pripremiti s basmati rižom, odnosno s rižom dugog zrna, ali i bilo koja druga riža će poslužiti. Količina sastojaka ovisi o tome za koliko ljudi pripremate jelo.

Sastojci:

  • riža
  • luk
  • mrkva
  • meso 
  • začini (sol, papar, kumin, korijander)
  • grožđice i/ili sušene marelice.

Priprema:

Očistite luk i mrkvu i izrežite ih u štapiće srednje veličine. Meso izrežite na kockice srednje veličine. U duboku tavu ili posudu za kuhanje stavite luk na jaku vatru i miješajte dok ne pozlati. Nakon 5 do 7 minuta dodajte meso izrezano na kockice te kuhajte na jakoj vatri 10 minuta. Dodajte mrkvu i kuhajte dodatnih 10 minuta. Dodajte sol, papar, kumin i korijander te 4 čaše vode. Ostavite da zavrije. Nakon što voda zavrije smanjite vatru na srednju jačinu, poklopite posudu i ostavite da se kuha barem sat vremena. Rižu potopite u vodu ili je dobro operite. Kušajte da vidite koliko je jelo slano i po potrebi dodajte još soli. Rižu stavite u jelo i ravnomjerno ju raspodijelite. Dodajte još 3 čaše vode i smanjite jačinu vatre na najmanje, poklopite i kuhajte još 20 do 30 minuta, ovisno o riži. Pred kraj kuhanja kada je ostalo još samo malo vode pri dnu, dodajte grožđice i/ili sitno isjeckane sušene marelice (ovo je opcionalno i jelo se može jesti bez toga). Ostavite da se kuha dok ne nestane vode i pričekajte 15 minuta prije posluživanja.

FOTO: PIXABAY