Kuhajte sa Studentskim: jednostavan recept za omiljene čupavce
Čupavci su najdraži kolač brojnim generacijama, a mi vam donosimo recept uz koji će vam njihova priprema biti mačji kašalj.
Čupavci su najdraži kolač brojnim generacijama, a mi vam donosimo recept uz koji će vam njihova priprema biti mačji kašalj.
Blagdansko je razdoblje tijekom kojeg smo uživali u obilju hrane i slastica iza nas, no uživanju još nije kraj. Za sve koji se tu i tamo vole osladiti domaćim kolačem, kuhanje nikad nije naporno. No da bismo taj proces svima olakšali, u nastavku donosimo recept za kolač čije vrijeme ne prolazi – čupavce koji će vam se rastopiti u ustima. Za pripremu će vam trebati samo malo volje i vremena.
Sastojci:
- 3 jaja
- 250 g šećera
- vanilin šećer
- 150 ml suncokretova ulja
- 100 g glatkog brašna
- prašak za pecivo
- 200 g oštrog brašna
- malo soli
- žličica limunova soka
- 300 ml mlijeka
- jušna žlica ruma
- 200 g čokolade za kuhanje
- 125 g maslaca.
Priprema:
Razdijeliti 3 jaja na žumanjke i bjelanjke. Žumanjcima dodati 100 grama šećera i vanilin šećer te sve izmiješati. Potom u smjesu postupno dodati 150 ml mlijeka i isto toliko suncokretova ulja. Pri miješanju dodati i 100 grama glatkog brašna pomiješanog s praškom za pecivo, a zatim i 200 grama oštrog brašna u koje je prethodno dodano malo soli. Bjelanjke izmutiti i dodati im malu žlicu limunova soka te postupno dodavati 130 grama šećera. Kad su obje smjese gotove, spojiti ih i dobro izmiješati, a dobivenu smjesu peći na 180 stupnjeva pola sata. Potom biskvit pustiti da se ohladi barem sat vremena.
U 150 ml mlijeka dodati 200 grama čokolade za kuhanje i jušnu žlicu ruma. Kad se čokolada rastopi, dodati 125 grama maslaca te kuhati još minutu.
Na kraju preostaje samo biskvit narezati na kocke i umočiti u čokoladu te kokos. Za ovu količinu kolača bit će potrebno otprilike 200 grama kokosova brašna. Dobar tek!