Kuhajte sa Studentskim: Jednostavan recept za finske cimet-rolice
Blagdanima se svi veselimo, a tako i hrani koja je vezana uz njih. Ima li što ljepše od mirisa božićnih slastica? Donosimo vam recept za jednu baš posebnu koja dolazi sa sjevera Europe.
Blagdanima se svi veselimo, a tako i hrani koja je vezana uz njih. Ima li što ljepše od mirisa božićnih slastica? Donosimo vam recept za jednu baš posebnu koja dolazi sa sjevera Europe.
Tijekom blagdanskog razdoblja svoje domove volimo ukrašavati lampicama, božićnim drvcima i ukrasima, a kada je riječ o blagdanskom stolu, ni tu ideja ne nedostaje. Jedna od slastica koje se često prave u ovom razdoblju jesu cimet-rolice koje dolaze iz daleke Finske. Ovu slasticu, koja će vaš dom ispuniti mirisom cimeta i karameliziranog šećera, jednostavno je napraviti, a u nastavku donosimo recept.
Sastojci za tijesto:
1 šalica mlakog mlijeka
4 žice otopljenog maslaca
1 kvasac
½ šalice šećera
1 jaje
4 – 5 šalica glatkog brašna
Malo soli.
Sastojci za nadjev:
1/4 šalice otopljenog maslaca
¾ šalice smeđeg šećera ili šećera u prahu
2 pune žlice cimeta
Jaje ili maslac za premazivanje
Krupni šećer za posipanje (može i vanilin šećer).
Priprema:
- Maslac zagrijte na laganoj vatri da se otopi, u posudu dodajte i mlijeko, promiješajte i pustite da se malo ohladi.
- Sad su na redu suhi sastojci (brašno, kvasac, sol i šećer) – njih pomiješajte, dodajte jaje i toplo mlijeko te sastojke zamijesite.
- Ostavite tijesto da se odmori minimalno 40 minuta.
- U međuvremenu za nadjev u zdjelu dodajte maslac, šećer i cimet pa izmiješajte kako biste dobiti glatku smjesu.
- Kada tijesto odstoji, podijelite ga na dva dijela i svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnike.
- Tijesto premažite maslacem s cimetom i zarolajte u valjak (roladu). Zatim izrežite i zamotajte rolice i položite ih na papir za pečenje.
- Cimet-rolice prije pečenja premažite razmućenim jajetom, posipajte šećerom i pecite 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva.
Nadamo se da ćete uživati u ovoj zimskoj slastici, dobar tek!