LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povratak u djetinjstvo

Kuhajte sa Studentskim: Dobre stare šnenokle

Šnenokle ili paradižet austrijska je poslastica kao stvorena za božićno vrijeme. Otkrivamo vam jednostavan recept ove poznate slastice koja će vas svojim okusom na trenutak vratiti u djetinjstvo, a istovremeno spasiti vaš studentski budžet.

Šnenokle ili paradižet austrijska je poslastica kao stvorena za božićno vrijeme. Otkrivamo vam jednostavan recept ove poznate slastice koja će vas svojim okusom na trenutak vratiti u djetinjstvo, a istovremeno spasiti vaš studentski budžet.

Vrijeme adventa period je buđenja gradova, trgova, ulica ali i najvažnije, apetita! Stoga vam je ekipa portala Studentski.hr odlučila odati recept za savršenu slasticu jednostavne pripreme, a još boljeg okusa. Šnenokle ili paradižet slatki je kolač koji iako je podrijetlom iz Austrije, u našim krajevima je gotovo prisvojen. U nastavku donosimo smjernice za pripremu.

Potrebne namirnice:

  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 12 dag šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • 20 dag keksa petit beurre
  • korica od 1 limuna
  • korica od 1 naranče
  • 0, 2 dl ruma
  • 1 velika žlica nastrugane čokolade.

Priprema:

  1. U odgovarajućoj posudi zakuhajte mlijeko, šećer i vanilin-šećer. 
  2. Odvojite bjelanjke od žutanjaka te zatim mikserom zamiješajte bjelanjke dok se ne pretvore u skroz čvrstu snježnu smjesu.
  3. Sada u kipuće mlijeko iz prvog koraka stavljajte žlicom po nekoliko gruda čvrste snježne smjese.
  4. Okrećite ih rešetkastom žlicom i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri.
  5. U posudu za posluživanje posložite red keksa petit beurre (prethodno natopljenih mlijekom) te ih prekrijte grudama kuhane snježne smjese.
  6. Iznad gruda složite još jedan red keksa i još jednom ih pokrijte grudama kuhanog snijega.
  7. Razmutite žumanjke te im dodajte limunovu i narančinu koricu, promiješajte zajedno s ostatkom uzavrelog mlijeka. 
  8. Smjesu miješajte na pari sve dok se ne zgusne, dolijte malo ruma, promiješajte i sve to prelijte preko bjelanjaka i keksa.
  9.  Preko svega naribajte čokoladu i ostavite u hladnjaku do posluživanja.

Želimo vam ugodno kuhanje i dobar tek!

FOTO: STUDENTSKI.HR / NIKICA POLAK