LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb, Split, Rijeka i Osijek

Kratki životopisi potencijalnih gradonačelnika sveučilišnih gradova

Donosimo tko su potencijalni budući gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, gdje su studirali i radili te koliko su bili angažirani tijekom mlađih dana.

Donosimo tko su potencijalni budući gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, gdje su studirali i radili te koliko su bili angažirani tijekom mlađih dana.

Jučer je diljem Hrvatske održan prvi krug lokalnih izbora koji je u nekim mjestima određenim kandidatima donio poprilično visok broj glasova. U nastavku donosimo životopise kandidata s najvećim brojem glasova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Zagreb: Tomislav Tomašević

Uvjerljivu pobjedu u prvom krugu izbora odnio je Tomislav Tomašević iz stranke Možemo! s oko 45% glasova. 39-godišnji Tomašević rođen je 13. siječnja 1982. godine u Zagrebu gdje je odrastao u kvartu Zapruđe, a zatim se preselio u Zaprešić, da bi se ponovno s 20 godina vratio u Zagreb i živio u nekoliko zagrebačkih kvartova.

Kako stoji u biografiji, već se kao tinejdžer uključio u nekoliko ekološko-aktivističkih inicijativa te u udrugu građana za zaštitu okoliša Zelenu akciju, pa ne čudi da njegovu karijeru obilježavaju upravo briga za okoliš, aktivizam mladih, zaštita javnih dobara, borba za ljudska prava i slično.

Preddiplomski i diplomski studij završio je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a zatim odlazi na Sveučilište u Cambridgeu, gdje je studirao uz britansku stipendiju Chevening i stipendiju sveučilišta Cambridge Overseas Trust. Ondje je kao jedan od najboljih studenata, kako stoji u biografiji, završio magisterij iz područja okoliša, društva i razvoja, a magistarski rad obranio je na temu održivog razvoja gradova.

Tomašević je s 19 godina vodio prvi veliki projekt o mladima i održivom razvoju financiran od Danske koji se provodio u 7 zemalja, nakon toga je postao jedan od koordinatora svjetskog pokreta mladih na ministarskim konferencijama u Švedskoj i Švicarskoj te jednoj od najvećih UN-ovih konferencija u povijesti – Svjetskom samitu o održivom razvoju u Johannesburgu 2002. Bio je i jedan od 12 globalnih mladih savjetnika UN-ove agencije za zaštitu okoliša (UNEP), potpredsjednik i predsjednik Mreže mladih Hrvatske, predsjednik Zelene akcije, jedan je od inicijatora i osnivača Zagreb je naš itd.

Detaljnije o njegovu životu moguće je pročitati na poveznici.

Split: Ivica Puljak

Kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak iznenadio je javnost jer je u prvom krugu izbora dobio veći broj glasova čak i od kandidata Vice Mihanovića – 26,82%. Rođen je 27. kolovoza 1969. godine. Kako navodi na svojoj stranici, potječe iz radničke obitelji i četvrti Siromašna u kojoj je odrastao uz roditelje i tri sestre.

Osnovnu je školu pohađao na Plokitama i završio je Tehničku školu u Splitu te je nakon toga studirao elektrotehniku. Već je na prvoj godini, kaže, shvatio da ga zanima fizika, pa je nakon diplome na FESB-u 1994. godine magistrirao fiziku elementarnih čestica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu koju je na koncu doktorirao na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu, pa se zbog toga osim engleskim služi i francuskim.

Od 1994. zaposlen je na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, no osim toga radio je i u CERN-u te bio gostujući profesor na Ecole polytechnique u Francuskoj. 
– Vodio sam jednu od grupa znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon, bio sam član uprave Instituta Ruđer Bošković, prodekan za znanost i informatiku FESB-a, šef zavoda i katedre, član mnogih domaćih i međunarodnih povjerenstava i znanstvenih tijela, organizator međunarodnih škola, konferencija, radionica, izložbi.

Posebno ističem više od 700 aktivnosti na popularizaciji i promociji znanosti. Dobitnik sam brojnih nagrada, a posebno sam ponosan na nagradu studenata za najboljeg profesora na FESB-u i na nagrade publike na Skepticima u pubu. – piše Puljak.
Od 1995. u braku je s Marijanom Puljakom, s kojom sada ima troje djece. Ona je također političarka, a upoznali su se na prvoj godini na FESB-u, gdje je ona studirala elektrotehniku, smjer računarstvo.
– Slobodnog vremena imam jako malo, ali svejedno se uspijevam baviti sportom, igram košarku i trčim. Lani sam po prvi puta sudjelovao na Splitskom polumaratonu, bio je to pravi izazov i moja najduža pretrčana dionica. Tijekom putovanja volim čitati, najčešće biram znanstveno-popularne knjige. Od filmova volim znanstvenu fantastiku, akciju, dramu i romantične komedije. Slušam jazz, francuske šansone, domaću glazbu Olivera, Gibonnija, TBF-a. – dalje se opisuje Puljak te zaključuje svoj životopis informacijom da je ovisnik o čokoladi, što najbolje dokazuje činjenica da je skriva od vlastite djece.
Rijeka: Marko Filipović

S 30,25% glasova Filipović je riječki kandidat s najvećim brojem glasova. Rođen je 22. srpnja 1980. godine u Rijeci, gdje je 2007. stekao diplomu na Građevinskom fakultetu, pa je sada diplomirani inženjer građevinarstva, dok je poslije toga položio stručni ispit  za obavljanje poslova prostornog uređenja i graditeljstva, Strukovno područje građevinarstva. Prema njegovu diplomskom radu sagrađen je most koji spaja Riječki lukobran s gradom, pa smatra da gradi Rijeku još od studentskih dana.

Od kolovoza 2004. do siječnja 2007. bio je projektant suradnik, odnosno suradnik nadzornog inženjera Rijeka-konzalting d. o. o., Rijeka. Nakon toga je godinu dana bio suradnik nadzornog inženjera, Grama inženjering d. o. o., Kostrena. Od veljače 2008. do lipnja 2013. bio je nadzorni inženjer, INSTITUT IGH, dioničko društvo za istraživanje i razvoj u graditeljstvu Institut za zgradarstvo, Zavod za nadzor i konzalting u zgradarstvu, Poslovni centar Rijeka.

Filipović je postao zamjenik gradonačelnika s 32 godine i na toj je funkciji od tada pa tvrdi da zna što treba mijenjati, što je dobro i kako sustav funkcionira. U moru u kojemu i inače uživa, u posljednje tri godine to radi uz suprugu Mašu i psića.

Kaže kako se njegova ljubav prema politici javila još za vrijeme studentskih dana:
– Političku karijeru započinjem kao predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a. Obnašao sam dužnost međunarodnog tajnika u Forumu mladih SDP-a Hrvatske od 2008. do 2010. godine i tada bio i član Nadzornog odbora International Union of Socialist Youth. Sudjelovao sam na mnogim međunarodnim edukacijskim skupovima gdje sam upoznao mnoge vršnjake koji danas uspješno vode svoje države, poput premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern. Sve su to rana iskustva koja su me odredila kao političara, ali i osobu. 2018. preuzimam vođenje Gradske organizacije SDP-a Rijeka, u kojoj sam od 2013. bio potpredsjednik.
Filipović kaže da iza njega nema tereta i afera, da je osjećajan, emotivan i pažljiv, da nije influencer ili performer, već ozbiljna osoba koja zna biti i duhovita. 
– No, točno je i da Rijeka mora brže rasti! Moj cilj je da Rijeka postane moderan sveučilišni grad za novo doba – otvoren, zelen, kreativan i pun života. Mlad sam i željan raditi na daljnjem razvoju Rijeke. Zbog svega toga sam se i kandidirao za riječkog gradonačelnika. – zaključuje na stranici Upoznajte Marka i tim.
Osijek: Ivan Radić

Ivan Radić u Osijeku je dobio 38,69% glasova i time postao kandidat s najvećim brojem glasova. Rođen je 15. lipnja 1987. godine u Osijeku, gdje je pohađao i osnovnu školu te kasnije i Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Preddiplomski studij završio je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera 2017. godine, a ove godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku na temu Aglomeracija, produktivnost i regionalni ekonomski rast.
– Tijekom školovanja trenirao sam i aktivno igrao košarku, počevši od mlađih kategorija do B1 seniorske lige. Igrao sam na poziciji razigravača koja je jako dobro išla uz moju osobnost. Volim diktirati tempo, a ujedno stvarati prilike da drugi pokažu koliko mogu. I danas na igralištu na Moši znam ugodno iznenaditi pokojim potezom. – navodi u životopisu.
U politiku se, navodi, uključio rano te je 2015. postao saborski zastupnik HDZ-a, a tu funkciju obnaša i danas. Najviše ga zanimaju rasprave koje se tiču Slavonije, Baranje i Osijeka, s naglaskom na razvoj i korištenje EU fondova.

Suprugu Ivu, osječku odvjetnicu, upoznao je još u prvom razredu srednje škole, pa su, kaže, zapravo i odrasli zajedno. 
– U slobodno vrijeme družim se s prijateljima, mačkom Malim, rekreativno igram košarku i nogomet, idem u kino i šetnje, a opuštaju me trčanje i teretana. Ne propuštam utakmice bijelo-plavih i na tribinama sam kad god mi obveze dopuštaju. Vjerujem da će se njihov sportski uspon poklopiti s razvojnim usponom našega grada i da će Osijek, u sportskom i svakom drugom smislu, u budućnosti biti na prvom mjestu. – zaključuje u životopisu.
FOTO: STUDENTSKI.HR/EDIT