LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POSLOVNI SAVJETI

Koliko biste žrtvovali zbog pokretanja vlastitog posla?

Možda vam se čini da danas svatko tko ima dobru ideju može pokrenuti vlastiti posao, no za opstanak poslovanja potrebno je puno više. Nema ničega jednostavnog i lakog u poduzetništvu.

Možda vam se čini da danas svatko tko ima dobru ideju može pokrenuti vlastiti posao, no za opstanak poslovanja potrebno je puno više. Nema ničega jednostavnog i lakog u poduzetništvu.

Ako vam se zadnje vrijeme često čini da brojni vaši poznanici rade u fušu, kreću u freelance vode ili otvaraju svoje tvrtke - niste u krivu. Sve više mladih odlučuje se na ovakav poslovni put. No, mnogi od njih često nisu svjesni svega što je potrebno kako bi uspjeli u poduzetničkim vodama. Razgovarali smo s nekoliko uspješnih poduzetnika i saželi njihove poruke i savjete. 
Budite spremni na žrtve 
Kada probijete led uspjesi se nižu jedni za drugim. No, početku nemate ništa osim vlastitog talenta i resursa. Svi ostali su veći, razvijeniji i više ostvareni od vas i zato morate uložiti mnogo truda i radnih sati i sve raditi bez prečica.
Neprospavane noći, ograničeni socijalni kontakti, nedostatak redovne plaće dio su odricanja na koje svaki poduzetnik mora biti spreman u povojima poslovanja. Upravo zato morate biti odlučni u svom naumu i spremni na kompromise. 
Pametno birajte svoje partnere
Sposobnost da se procijene, privuku i izgrade jake poslovne veze s partnerima, zaposlenicima i investitorima često razlikuju uspješne i neuspješne poduzetnike. Ukoliko radite s istomišljenicima, utoliko će vam proces razrade ideja i donošenja odluka biti lakši. 
Uspostavite korporativnu kulturu
Osnivački tim sa zaposlenima uspostavlja kulturu kompanije stoga je važno odlučiti što ćete najviše cijeniti, a najčešće su to: 

  • Timski rad
  • Kvalitetno obavljanje posla 
  • Klijenti/Mušterije 
Posložite ciljeve 
Svaka uspješna kompanija ima dugoročne i kratkoročne ciljeve. Uspostavljanje ciljeva i njihovo  usklađivanje s kulturom ono je što će vas izdvojiti iz mase i osigurati vaš uspjeh. 
FOTO: UNSPLASH