LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski dan knjige

Knjige koje svaki student mora pročitati

Mark Twain je rekao da je njegov najbolji prijatelj osoba koja mu donese knjigu koju još nije pročitao. Nadamo se da ćemo vam danas, na Svjetski dan knjige, mi postati najbolji prijatelji.

Mark Twain je rekao da je njegov najbolji prijatelj osoba koja mu donese knjigu koju još nije pročitao. Nadamo se da ćemo vam danas, na Svjetski dan knjige, mi postati najbolji prijatelji.

Povodom Svjetskog dana knjige istražili smo bespuća interneta i saznali koje knjige smo trebali i koje trebamo pročitati za svojih studentskih dana ili prije. Došli smo do zaključka da je svaka  pročitana knjiga bogatstvo koje pretvara prosječnog studenta u pametnu i kritičnu osobu koja zna procijeniti kvalitetu i razmišljati svojom glavom. Tako smo odlučili podijeliti s vama popis inspirativnih romana i preporuka za čitanje.

Naš popis nezamisliv je bez Malog princa. Nastala 1943. iz pera Antoinea de Sainta-Exuperyja jedna je od čitanijih knjiga. Neki bi to pridali činjenici da je ustvari lektirni naslov u pitanju, no istina je da će mnogi upravo ovu knjigu okarakterizirati njihovom najdražom. Iako ste je pročitali tada, morate je pročitati i sada jer ćete imati potpuno novi pogled na te stranice. Zašto? Zato što je knjiga bezvremenska.

Isto možemo reći za sljedeću knjigu – 1984. nije samo godina, nego je i Orwellova knjiga. Možda je ne bismo trebali nazivati bezvremenskom, već proročkom. Naime, objavljena je 1949. godine te opisuje totalitarno društvo u kojem vlast koristi sve načine utjecaja kako bi narod držala u pokornosti. Nas intenzivno podsjeća na današnje vrijeme.

Ime ruže prvi je roman nedavno preminulog Umberta Eca, objavljen 1980. godine Iako napisano u formi srednjovjekovnog ljetopisa, ovo je djelo imalo svoj suverenitet kako tada, tako i sada. Eco istovremeno uvodi u filozofiju i u povijest religije, a sve to umotava u napetu i kompleksnu detektivsku priču koja će se svakome svidjeti.

Već je postalo poznato da Mark Zuckerberg svaku godinu proglasi godinom nečega. Tako je 2015. godina bila godina knjiga te si je zadao, a tako i mnogima koji su se okupili u Facebook grupi A year of books da svaka dva tjedna treba pročitati jednu knjigu o kojoj će potom raspravljati stvarajući virtualni klub ljubitelja knjiga. Vjerujemo da bi svaki student trebao provjeriti popis te vidjeti zapinje li mu što za oko, uho ili nos.

My next book for A Year of Books is The Player of Games by Iain Banks.This is a change of pace from all the recent...

Posted by Mark Zuckerberg on Monday, 29 June 2015

Potom se bacamo malo na djela naših susjeda – naime, Derviš i smrt je knjiga koju preporučuje svaka osoba koja ju je pročitala. Već je to dovoljan razlog da ova psihološka i filozofska drama bosanskohercegovačkog i srpskog pisca Meše Selimovića ne smije biti nepročitana. U romanu se postavljaju mnoga pitanja vezana za ljudski život, društvo i politiku naročito Bosne tijekom vladavine Osmanskog Carstva.

Živimo na razmeđu svijetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije,...

Posted by Mehmed Meša Selimović on Sunday, 25 October 2015

Možemo reći da je Goodreads Facebook za ljubitelje knjiga te postoje razni popisi knjiga koje se moraju obavezno pročitati. Nas je zaintrigirao popis od 1001 knjige koju morate pročitati prije nego što umrete i među njima smo pronašli par naslova za koje smatramo da se lijepo uklapaju u naš studentski popis.

Knjiga koju je napisala Charlotte Brontë govori o jednoj od najsamovoljnijih i najneovisnijih književnih junakinja svih vremena - Jane Eyre. Roman nudi predivnu ljubavnu priču koja je proglašenom jednom od najsnažnijih ljubavnih priča svih vremena piše The Guardian

Naslov koji ne smijemo zanemariti je Vodič kroz galaksiju za autostopere, djelo Douglasa Adamsa iz 1979. godine Duboka, komična i pomaknuta knjiga koju ne možete ne voljeti. Iako naslovom možete pomisliti da je riječ o nekoj beznačajnoj knjizi, već prve stranice otkrivaju koliko ste u krivu i koliko se brzo morate ubaciti u raspoloženje za promišljanje o smislu života dok iščekujte Svjetski dan ručnika 11. svibnja i proučavate broj 42. 

FOTO: STUDENTSKI.HR