LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
stoljetna tradicija

KLUB RUŽNIH Borba protiv opsesije ljepotom

„Mi smo protiv opsjednutosti ljepotom koja diskriminira one koji nisu lijepi", kaže predsjednik kluba.

„Mi smo protiv opsjednutosti ljepotom koja diskriminira one koji nisu lijepi", kaže predsjednik kluba.

U jednom talijanskom selu, slavi se – ružnoća. Piobbico s ponosom ističe svoj Klub ružnih, čija stoljetna tradicija odolijeva opsesiji vanjskim izgledom. Daniele Isabettini, nositelj titule prvaka u natjecanju ružnoće, postao je lokalni junak zbog događanja koje svake godine oduševljava sve lokalce, donosi DW.
 

Borba protiv opsesije s ljepotom


Bilo jednom jedno selo (i još uvijek biva) koje slavi ružnoću. U talijanskom selu Piobbicu prije više od sto godina osnovan je Klub ružnih. Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća klub je poprimio i aktivistički karakter. Njegovi članovi se bore protiv opsjednutosti ljepotom. Klub ima 35 tisuća članova, a svatko se u njega može učlaniti, bio lijep ili ružan (ionako smo svi lijepi i ružni na svoj način).

Ružnoća je vrlina, ljepota je ropstvo - geslo je ovog neobičnog talijanskog Kluba koji se zalaže za druge vrijednosti.
 

„Mi smo protiv opsjednutosti ljepotom koja diskriminira one koji nisu lijepi. Oni pate i moraju se puno više truditi. Sve se vrti oko vanjskog izgleda i mi se tome protivimo. Mi se zalažemo za druge vrijednosti kao što su ljepota duha, inteligencija i simpatičnost“, kaže novi predsjednik kluba Gianni Aluigi za DW.

Lokalni junak s titulom najružnijega


Svakog rujna u Piobiccu se odvija festival ružnih kojeg prati puno glazbe, plesa i humora. Slave ga i lijepi i ružni i nitko se ne shvaća previše ozbiljno. Vrhunac slavlja je izbor novog predsjednika kluba. Osim toga dodjeljuje se i titula najružnijega koju je po peti put odnio lokalni junak Daniele Isabettini.
 

„Ja sam naprosto ružan. Stvarno ružan. Ne mogu to promijeniti i ponosan sam na to“, kaže Daniele.


FOTO: Youtube screenshot

Daniele je ponovno nositelj titule prvaka ružnoće, iako se zapravo jedini i prijavio. Mještani ga obožavaju jer kako kažu, ima predivnu dušu. Njegova priča je tužna, ali vrlo inspirativna. Naime, 58-godišnji Daniele Isabettini prije trideset godina je imao tešku prometnu nesreću. Više puta je operiran, a ostao je i bez noge.

Ipak, nesreća ga nije spriječila da i dalje vidi lijepu stranu života, a želja mu je da jednog dana postane predsjednik Kluba ružnih.
 

„Ove godine se nitko nije usudio natjecati sa mnom i veselim se ovom odlikovanju. Kandidirat ću se i iduće godine", rekao je Daniele.

FOTO: FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT