LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom: krimić koji će vas zabaviti i nasmijati

Izdavačka kuća Egmont objavila je pravu književnu senzaciju Richarda Osmana, britanskog televizijskog producenta i voditelja.

Izdavačka kuća Egmont objavila je pravu književnu senzaciju Richarda Osmana, britanskog televizijskog producenta i voditelja.

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom prvijenac je britanskog televizijskog voditelja Richarda Osmana objavljen ove godine u Hrvatskoj u Egmontovu izdanju. U 2020. godini, kada je po prvi put objavljen u Engleskoj, porušio je sve rekorde čitanosti i postao najbrže prodavani roman u svim žanrovima. Osman je u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat po kvizu Pointless (hrvatska verzija emitirala se 2013. pod nazivom Tog se nitko nije sjetio), a uskoro će se prema knjizi snimati i film. 

Triler prožet tipičnim engleskim humorom zasigurno je nešto novo i drugačije od svega što ste dosad čitali. Araminta Hall, autorica i novinarka, za ovaj roman kaže:

– Napeta istraga tajanstvenog ubojstva u duhu Agathe Christie.

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom inteligentna je misterija o skupini starijih građana koji su se našli u središtu istrage ubojstva. Zapravo je riječ o nazivu za klub koji su organizirali osamdesetogodišnjaci, vrlo osebujni i oštroumni umirovljenici.

Svakog četvrtka Elizabeth, Joyce, Ibrahim i Ron, stanovnici Coopers Chase Retirement Villagea, sastaju se kako bi pregledavali dosjee o hladnim slučajevima ubojstava. Njihovo životno iskustvo pomaže im pri rješavanju zločina, ali tek kad se dogodi trenutno ubojstvo, to njihove vještine doista stavljaju na kušnju. Na čelu kluba je Elizabeth (bivša šefica špijuna), a u timu su i mirna i razumna Joyce (bivša medicinska sestra), Ibrahim (umirovljeni psihijatar) i Rob (bivši šef sindikata). 

Nakon što se dogodi ubojstvo građevinskog poduzetnika Tonyja Currana ova euforična ekipa spremno počinje istraživati tko je ubojica. Uz pripadnike kluba istragu vode i likovi iz policijske postaje, Chris i Donna. Međusobno si pomažu u istrazi, iako članovi Kluba imaju malo drugačije metode nego policija. Umirovljenici su uvijek jedan korak ispred, a njihove metode temelje se na životnom iskustvu. Na taj način ih bolje upoznajemo, njihove prošlosti, obitelji i tajne.

Ovaj roman brzo se čita jer se sastoji od vrlo kratkih poglavlja pisanih jednostavnim stilom. Roman je pisan u trećem licu jednine, tj. čitateljima se obraća sveznajući pripovjedač. Tu i tamo, između tih poglavlja, javlja se i prvo lice jednine, odnosno Joyce, koja piše svoj dnevnik. 

Radnja teče sporo, postupno upoznajemo zanimljive i šašave likove. Vrlo su euforični, aktivni i puni života, a svaki novi dan nova je avantura. Iako su događaji višeslojni i intrigantni, likovi su ono što ovo štivo čini toliko dobrim. Ispunjeni duhovitošću, humorom i šarmom, ova ekipa vodi nas u otkrivanje tajnovitog ubojice.
FOTO: PIXABAY