LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TEHNOLOGIJA

Kako produžiti životni vijek svojem smartphoneu

Ako prečesto punite telefon preko noći i nakon što je dostigao 100%, uvelike smanjujete njegov životni vijek. Donosimo vam nekoliko savjeta za produljenje vijeka baterije vašeg smartphonea.

Ako prečesto punite telefon preko noći i nakon što je dostigao 100%, uvelike smanjujete njegov životni vijek. Donosimo vam nekoliko savjeta za produljenje vijeka baterije vašeg smartphonea.

Bez obzira na to koliko paziš na svoj smartphone, trajanje njegove baterije smanjivat će se korištenjem. Sve baterije pametnih telefona imaju ograničen vijek, a uobičajena navika punjenja preko noći mogla bi značajno skratiti vijek trajanja tvog mobilnog telefona.

Ako često punite telefon preko noći ili ga držite priključenog satima nakon što je dostigao 100%, ubrzavate proces starenja baterija litij-ionskih pametnih telefona. Kako litij-ionska baterija stari, mijenja se njezin kemijski sastav, a time postaje manje učinkovita u pohranjivanju i isporuci energije uređaju. Dakako, sve litij-ionske baterije imaju ograničen vijek trajanja. Kapacitet baterije vašeg telefona – što znači i njegov vijek trajanja – smanjivat će se kako ga koristite. No možete utjecati na to koliko brzo baterija vašeg pametnog telefona stari, a time i vaš telefon.

Menadžer proizvoda u Googleu izjavio je da je mišljenje kako je prekomjerno punjenje loše prilično zastarjelo s obzirom na trenutne tehnologije koje tvrtke za optimizaciju baterija i punjenja mogu ugraditi u svoje uređaje:

– Kada baterija telefona dosegne 100%, unutarnji punjač baterije će zapravo prestati puniti kako bi se spriječilo prekomjerno punjenje. Baterije telefona dobit će dopunu punjača samo kada dosegnu određenu razinu ispod 100%. 

No većina proizvođača pametnih telefona slaže se oko jedne stvari: kada pohranite pametni telefon koji ne namjeravate koristiti, trebali biste zadržati punjenje baterije u određenom rasponu. Litij-ionske baterije postaju najsporije na oko 30% do 50%, a većina proizvođača pametnih telefona predlaže da se baterija telefona u tom rasponu zadrži kada ga namjeravate pohraniti na neko vrijeme.

Samsung savjetuje da bateriju držimo na najmanje 50%, dok Apple kaže da se iPhone treba držati napola napunjenim kada se dugoročno pohrani kako bi se produžio vijek trajanja baterije. No nitko ne sugerira da uvijek držimo svoj smartphone između 30% i 50%. To je jednostavno nerealno za uređaj koji većina koristi tijekom cijelog dana, pogotovo kada nam je potrebno da baterija traje dugo između dvaju punjenja.

FOTO: Pixabay

Postoji nekoliko drugih stvari, o kojima se gotovo svi slažu, u vezi baterija pametnih telefona: izbjegavajte potpuno pražnjenje pametnog telefona prije ponovnog punjenja i izbjegavajte ekstremne temperature kad god je to moguće. Ali zapamtite, sve litij-ionske baterije umiru. Možete biti najodgovorniji pri punjenju telefona, ali trajanje baterije telefona i dalje će se smanjivati, iako sporije.

Sve u svemu, nemojte se previše zamarati. Ako možete napuniti telefon ujutro umjesto preko noći, izvrsno. Sve se na kraju svodi na to koliko često planirate kupovati novi smartphone. Ako želite da vaš telefon traje godinama, navika punjenja telefona prije nego se potpuno isprazni i napuni svakako će se isplatiti.

FOTO: PIXABAY