LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kratak vodič za novopečene studente

Kako preživjeti prvu akademsku godinu?

Za novopečene studente pripremili smo kratak vodič koji će, nadamo se, olakšati snalaženje u novim izazovima.

Za novopečene studente pripremili smo kratak vodič koji će, nadamo se, olakšati snalaženje u novim izazovima.

Počela je još jedna akademska godina. Za velik broj studenata ona je prva. Uzbuđenje, preseljenje, studentski život, mnoštvo novosti i drugačijih praksi, situacija te svega što sa statusom studenta dolazi, lakše je preživjeti ako u startu znate na što treba pripaziti.

Za novopečene studente pripremili smo kratak vodič koji će, nadamo se, olakšati snalaženje u novim izazovima.

  1. SITUACIJE NA KOJE SE MORATE PRIPREMITI

Život u studentskom domu, uz mnogo super stvari, zahtijeva i veliku spremnost na prilagodbu. Više nemate samo svoju sobu i svoj mir, nema mame da pere i sprema vašu odjeću, nema skuhanog ručka svaki dan… Ali, možete vi to preživjeti! Pobrinite se da pronađete mjesto na kojemu možete neometano učiti – bila to knjižnica, učionica, balkon, park, svejedno – bitno je da položite ispite. Pranje odjeće posljednjih nekoliko godina također nije bauk jer postoje praonice u studentskim domovima (dodatni savjet: odvajajte crnu od bijele odjeće). Organizacija vremena – na koje predavanje otići, kada učiti, kada krenuti pisati seminarski rad, kada se družiti, kada odmarati – kako sve to uskladiti? Ključ se krije u planiranju. Ipak, brucošima najteže od svega pada upravljanje novcem. Odjednom treba kupovati knjige, skripte, hranu, odjeću, higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje, jednom riječju – sve. No sve je to puno lakše uz povoljne studentske bankovne pakete, pokoji studentski posao te pametno trošenje novca. Dodatni savjet – radije se strpite i pričekajte red u menzi, nego da naručujete hranu i plaćate je 5 puta skuplje.

  1. SITUACIJE KOJE MORATE PREŽIVJETI

Pisanje seminarskoga rada dan prije predaje i učenje cijelu noć pred ispit situacije su koje svaki student doživi te, uz puno stresa, preživi. No, probajte izbjegavati onu što možeš danas, ostavi za sutra, i vaši će vam živci biti zahvalni. Sigurno ćete se naći i u situaciji da nemate dovoljno novca na iksici – zamolite docimere ili kolege s faksa da vam je posude kad zagusti.

S druge strane, malo je teže preživjeti silne brucošijade i studentske partije s kojih ne smijete izostati. Ovdje nemamo pametan savjet, osim da uživate u tulumima i pokušate biti umjereni u piću (i troškovima koji idu uz to).

  1. STVARI KOJE MORATE IMATI

Laptop. Vjerujemo da ne trebamo dalje objašnjavati. Ako ste studentski život započeli u novom gradu, bez obzira na to radi li se o studentskom domu ili stanu koji dijelite s cimerima, za opće dobro svih nabavite slušalice i čepiće za uši. Nećete nervirati cimere kojima se možda ne sluša glazba, a s druge strane vi se možete totalno isključiti u svoj svijet. U studentskim je krugovima uvijek veselo, ubrzo ćete se i vi naviknuti na to, ali za miran san svakako nabavite čepiće za uši. Lavor je iduća stvar na popisu. Možda nećete prati odjeću u njemu, ali vjerujte da će vam vrlo dobro doći za borbe s mamurlukom. Dolazimo i do studentskog pokaza. Švercanje nije mudra opcija jer je iznos novčane kazne bolje potrošiti na neki gušt. Štedite novac i iskoristite sve pogodnosti koje vam vaš novi status donosi (dodatan savjet: uz besplatni studentski paket OTP Indeks brojne usluge možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije ili potpuno besplatno).

Sretno sa svim izazovima koje studentski dani donose sa sobom, možete vi to!

FOTO: PIXABAY