LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OSVJEŽITE SE PRAVIM IZBOROM

Kako odabrati najbolju lubenicu ili dinju? Ovo su savjeti s kojima nećete pogriješiti

Uz ove savjete možete biti sigurni da ćete odabrati najbolje dinje i lubenice koje će vas osvježiti ovog ljeta.

Uz ove savjete možete biti sigurni da ćete odabrati najbolje dinje i lubenice koje će vas osvježiti ovog ljeta.

Kada je u pitanju odabir najboljih dinja, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći, ali samo neki od njih zaista daju rezultate. B92 donosi korisne savjete koji će vam olakšati pronalazak savršene dinje ili lubenice.

Kada birate dinju, obratite pažnju na njezinu koru. Izbjegavajte one s vidljivim zelenim linijama, jer to ukazuje na prerano branje. Umjesto toga, potražite dinje s jednoličnom bež nijansom, a još jedan dobar trik je kucanje o dinju. Ako čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u optimalnom stanju za konzumaciju. Također, obratite pažnju na slatkasti miris. Ako je miris slab ili izostaje, to može ukazivati na preveliku zrelost, zbog čega će dinja brzo propasti.

Ova fotografija mogla bi vam pomoći da odaberete slatku i zrelu lubenicu


Lubenica, omiljeno ljetno voće mnogih, trenutno je dostupna u mnogim trgovinama, a pronalaženje lubenice s idealnom kombinacijom slatkoće i sočnosti može biti izazovno, no uz nekoliko trikova možete postići uspjeh.

Prvo, provjerite ima li lubenica žutu mrlju na dnu. To je mjesto gdje je lubenica ležala na tlu dok je sazrijevala. Ako primijetite linije koje nalikuju paukovoj mreži na tom području, to je znak da su pčele oprašivale lubenicu više puta tijekom sazrijevanja. Više oprašivanja obično rezultira slađom lubenicom.

Ljetni recept: lubenica u obliku kakvog još niste probali


Prilikom odabira lubenice, također treba uzeti u obzir njezinu veličinu. Izaberite lubenicu koja nije premala ni prevelika. Premale lubenice nisu potpuno razvijene i nemaju pun okus, dok velike lubenice često imaju vodenastu teksturu. Stoga je najbolje odabrati lubenicu srednje veličine.

Kada je riječ o svježini lubenice, obratite pozornost na peteljku. Ako je peteljka zavijena poput malog repića, to ukazuje na svježinu i pravovremeno branje lubenice. S druge strane, potpuno ravna peteljka može ukazivati na prerano branje. Međutim, ako slučajno i odaberete lubenicu koja nije savršena, postoji jednostavan trik koji može poboljšati njezinu slatkoću - dodajte prstohvat soli.

Otkrijte najlakši način za rezanje lubenice


Sada kada poznajete ove trikove, možete biti sigurni da ćete odabrati najbolje dinje i lubenice koje će vas osvježiti ovog ljeta.
FOTO: UNSPLASH