LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

„Joker”: To su njegove manije, zna sve puteve do pakla...

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam filmove: „Joker”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam filmove: „Joker”.

Svi su ga pogledali – djeca, mame, tate, žene, muškarci, bogati, kriminalci, poštenjačine, ljevičari, desničari, baš svi. I jedno je jasno; ili ga voliš ili mrziš, treće opcije nema. Službeno je; dolazi i novi nastavak.

Osnovne informacije: Joker, 2019., 2h 2min, američka kriminalistička drama, IMBD ocjena 8.4/10

Čisto da znaš o čemu se radi: Zauvijek sam u društvu, propali komičar Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) unajmljeni klaun izvođač danju i ambiciozni stand-up komičar. Samoprozvani usamljenik, pati od poremećaja uzrokovanog teškom traumom glave zbog koje se nekontrolirano smije u najnepovoljnijim trenucima. Arthur nosi dvije maske – dnevni posao kao klaun i neuspjeli pokušaj da se osjeća kao da je dio svijeta oko sebe. Izoliran, maltretiran i zanemaren od strane društva, Fleck počinje polako padati u ludilo dok se pretvara u kriminalnog mozga poznatog kao Joker. Na vidjelo izlazi njegova prošlost, odnos s majkom i zaljubljivanje.

Osobno nisam fan Marvela ni DC-a niti pratim te filmove, nisu mi zanimljivi, ali na nagovor prijateljice odlučila sam pogledati Jokera i super što jesam. Nije taj fah filmova; ovo je umjetnički film i svjež pogled na legendarnog princa zločina kojeg svi poznajemo. Kao prvo, kakva izvedba Joaquina Phoenixa! Portretirao je ovog složenog lika na psihološkom nivou, intenzivno i mračno te osvojio nagradu za najboljeg glumca na dodjeli Oscara 2020. Film je također dobio nagradu Zlatni lav na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Joaquin nam je omogućio da ga vidimo na nezamisliv način. Arthur je smrtonosni zlikovac koji zaslužuje biti zatvoren do kraja života, no ništa ne može spriječiti da razmišljamo o njegovom štetnom djetinjstvu, lažima koje su mu izgovarali tijekom života. Bilo je nekoliko intenzivnih scena koje su bile toliko realistične da su me potresle i dovodile do šoka. Način na koji se Joaquin smijao, plakao, ubijao; glumac svojim očima pokazuje emocije lika, pokazuje rođenje negativca te koliko je važno uložiti pažnju u izradu tog antiheroja. Rođenje psihološki suludog negativca koje su ljudi čekali, zar ne?
 

Joker se bavi mnogim tematski uznemirujućim elementima – mentalnim zdravljem, političkim nasiljem i protagonistom. Mislim da je i više nego jasno je zašto su se neki uspaničili zbog mogućnosti nasilja nakon izlaska filma. Gledajući unazad, ništa nije proizašlo. Zapravo, ono što je uslijedilo bila je izrazito pozitivna reakcija publike. U središtu je mentalno problematični komičar kojeg društvo zanemaruje. Njegovo prvo ubojstvo pokreće stvaranja njegovog alter-ega. Na naslovnicama, Joker postaje simbolom obespravljenih u gradu. Tijekom cijelog filma se pita je li njegov život komedija ili tragedija, na kraju i dobije odogovor na ovo pitanje.

Nesposobnost kontroliranja svojih emocija na društveno prihvatljiv način često dovodi do toga da ga se pomno provjerava i napada. U početku oklijevajući, na kraju prihvaća pištolj u gradu s kriminalom, korupcijom i siromaštvom. Arthur nikome ne govori o pištolju, čak ni svojoj majci i vjerojatno jedinoj prijateljici. Budući da joj je preostalo ograničeno vrijeme za život, ona gotovo ne primjećuje cijeli opseg onoga što se događa s Arthurom jer je zaokupljena drugim stvarima. U zasjedi događaji eskaliraju i Arthur se konačno brani. Ovo uključuje prekidač za Arthura i umjesto da osjeća grižnju savjesti za svoje postupke, on ne osjeća ništa. Smrti također osnažuju radničku klasu Gothama da ustane. Tijekom cijelog filma Arthur susreće više ljudi, preokreće se na svom usponu do zloglasnog Jokera. Saznaje sve kompliciranije obiteljske tajne i sve dublje ulazi u vlastite osobne zablude.

Novi nastavak Jokera dolazi s dodatkom u naslovu: Folie à Deux, što bi značilo „zajedničko ludilo“, što aludira da će novi nastavak prikazati kolektivni kaos koji Joker stvara dok se ne susretne s Batmanom. Ovu vijest potvrdio je sam redatelj Phillips, koji je na svom Instagram profilu objavio fotografiju scenarija. Još uvijek nije poznato kada će film krenuti sa snimanjem te kada ga možeš očekivati na velikom platnu. A na Otvorenom sam čula kako će i Lady Gaga biti dio filma, hm…

A danas opet moji prijatelji dijele koju rečenicu s tobom, da ne prosipam misli samo ja.

– Film sam gledala u kinu i bio je luđački dobar. Fascinantno mi je kako okolina djeluje na osobu te što joj sve može napraviti i prouzročiti i na kraju stvoriti monstruma. Najbolja stvar su Joaquin Phoenix i njegova gluma koja je jako, baš jako dobra. Zaslužio je Oskara, pogotovo za meni najdražu scenu; gostovanje u late night showu.

Rebeka, 22

– Film sam gledala kad je izašao i ostao mi je u pozitivnom sjećanju, kao zanimljiv i napet film. Uloga i kako se Phoenix pripremao za ulogu Joker-a me apsolutno oduševilo. Iako su moje kritike pozitivne, film je dobio i negativne jer bi mogao potaknuti neke na osvetoljubive činove.

 Magdalena, 22

Naposljetku, Jokera gledaš s njegove točke gledišta, natjera te da upoznaš Arthura, osjećaš, a zatim se i bojiš njega samog. Teško je reći je li zbrka koju stvara proizlazi iz zbunjenosti ili kukavičluka. Izgled i zvuk, kamera, violončelo daju konotaciju na gravitaciju i dubinu. Ostaje samo čekati novi nastavak!

 

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA