LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivosti o serijskom ubojici

Je li zloglasni Zodiac još među nama?

Izdvajamo činjenice koje se vežu uz zloglasnog serijskog ubojicu, koje su poslužile kao inspiracija poznatim filmovima „Zodiac” i „Dirty Harry”.

Izdvajamo činjenice koje se vežu uz zloglasnog serijskog ubojicu, koje su poslužile kao inspiracija poznatim filmovima „Zodiac” i „Dirty Harry”.

Zodiac je serijski ubojica odgovoran za najmanje pet ubojstava na prostoru sjeverne Kalifornije u periodu između 1968. i 1969. Njegov je lik obavijen velom misterije, ponajprije zato što nikada nije otkriven njegov identitet, kao i zbog njegove korespondencije s policijom kroz telefonske pozive i sarkastično-podrugljiva pisma koja su pritom bila kriptirana. U nastavku izdvajamo strašne, ali zanimljive činjenice koje se vežu uz njega.

1968. tinejdžerski par ustrijeljen je u blizini svog automobila u području sjeverno od San Francisca, a godinu dana kasnije napadnut je još jedan par u sličnim okolnostima, iako je muška žrtva preživjela. Nakon napada 1969. ubojica je nazvao policiju da ih upozori na zločin i da preuzme odgovornost za ubojstva, piše Biography. Posljednja poznata žrtva, taksist, ustrijeljen je u listopadu 1969.   
  
Nakon napada u srpnju 1969. Zodiac je počeo kontaktirati novine pismima koja su sadržavala detalje koje je samo ubojica mogao znati. Preuzeo je odgovornost za smrt taksista u pismu 13. listopada 1969, kojem je priložio dio vozačeve okrvavljene košulje.   
 
Pismo upućeno policiji 1968. započelo je riječima Ovo govori Zodiac, koje su se ponavljale u mnogim narednim pismima. Njegove poruke često su uključivale simbol križa koji je nalikovao nišanu puške, identičnom simbolu na kapuljači koju je ubojica nosio u napadima 1969.
  
Zodiac je iznimno uživao u zadobivenom publicitetu, koji je dijelom zaradio na račun prijetnji koje je upućivao u slučaju neobjavljivanja njegovih poruka. Naime, prijetio da će u slučaju da ih mediji ne prenesu krenuti u divljačko ubijanje. Nedvosmisleno se izrugivao policiji, tvrdeći da je suviše pametan da bi ikada bio ulovljen.   
  
Tijekom godina razmotreno je oko 2500 sumnjivaca. Međutim, ni za jednog od malobrojnih koji su bili u užem krugu nije pronađeno dovoljno dokaza koji bi konačno dali odgovor na pitanje tko je odgovoran za smrt najmanje petero ljudi.   
  
Naprednijim tehnikama istraživanja došlo je do mogućnosti da konačno dođe do razrješenja misterija, no istraživači šezdesetih i sedamdesetih godina nisu znali da će DNK jednog dana imati toliku važnost. Kroz godine je dolazilo i do svojevrsnog trgovanja dokazima među istraživačkim agencija i amaterima. Najjednostavnije sročena posljedica toga je ukratko to što manjka kvalitetnih dokaza.  
  
Međutim, nakon 51 godine stručnjaci su uspjeli dekodirati pismo poslano redakciji San Francisco Chroniclea. Unatoč nadanjima, ono nije otkrilo identitet ubojice.  
– Nadam se da se dobro zabavljate tražeći me. Ne bojim se plinske komore jer znam da će me poslati u raj ranije nego što sam očekivao, sada imam dovoljno robota koji rade za mene. – sadržaj je poruke koja nije ponudila odgovor na pitanje identiteta najpoznatijeg američkog serijskog ubojice, piše Sfchronicle.
Zodiac je inspirirao i neke poznate filmove. Najpoznatiji među njima su istoimeni film s Jakeom Gyllenhaalom, Robertom Downeyjem Jr. I Markom Buffalom iz 2007.  te Dirty Harry iz 1971. s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.      
FOTO: PIXABAY