LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednodnevni izlet javnim prijevozom

Izdvajamo 10-ak lako pristupačnih lokacija za izlet u Zagrebu i okolici

Ne morate imati automobil da biste se maknuli od gradske gužve u Zagrebu i pobjegli nakratko u prirodu. Izdvajamo niz lokacija do kojih možete doći tramvajem, autobusom ili vlakom.

Ne morate imati automobil da biste se maknuli od gradske gužve u Zagrebu i pobjegli nakratko u prirodu. Izdvajamo niz lokacija do kojih možete doći tramvajem, autobusom ili vlakom.

Iako nam trenutno vremenska prognoza ne ide u prilog, u narednom tjednu trebali bi nas dočekati nešto topliji i vedriji dani pa je idealno vrijeme za planiranje izleta. U skladu s tim donosimo nekoliko ideja za siguran boravak u zagrebačkoj prirodi ili, ako ste spremni za veću avanturu, u mjestima u okolici Zagreba do kojih možete doći autobusom ili vlakom.
 

Zagreb

 
Mnogi koji godinama žive u Zagrebu zbog užurbanog tempa života ne obiđu ni mjesta u prirodi u Zagrebu, a posebice izvan njega. Vrijeme je da se to promijeni i da uz ZET-ove tramvajske i autobusne linije dođete do predivnih mjesta punih zelenila u kojima možete predahnuti od gradske vreve. Bez obzira na to jeste li ljubitelji gradskih parkova ili radije idete u šumu, vjerujemo da ćete naći nešto zanimljivo.

Rokov perivoj

Do Rokova perivoja možete doći Aleksandrovim stubama u Dežmanovu prolazu koji se nalazi u blizini tramvajske stanice u Frankopanskoj ulici. Riječ je o predivnom zelenom kutku skrivenom u samom centru Zagreba koji je zlatna sredina između uživanja u potpunoj samoći i bijega od gužve. 

FOTO: Studentski.hr

Tuškanac

Tuškanac je još jedna lokacija smještena u samom centru Zagreba koja nudi malo više prostora za šetnju od spomenutog Rokova perivoja.

Cmrok

Cmrok je park-šuma nedaleko od Tuškanca do kojeg se dolazi Dubravkinim putem. Do Cmroka možete doći autobusnom linijom 102, koja prolazi i kraj Britanskog trga i vozi sve do stanice Cmrok.

Jelenovac

Do park-šume Jelenovac možete doći linijom 139 koja vozi od Reljkovićeve do Jelenovca. Riječ je o lokaciji koja se zapravo nalazi nedaleko od Ilice, a u sklopu koje je izgrađen i istoimeni sportsko-rekreacijski centar.

Dotrščina

Spomen-park Dotrščina pripada najvećim parkovima, no imajte na umu da morate biti nešto više avanturistički raspoloženi ako ga želite posjetiti, a nemate automobil jer do koje god krajnje stanice došli morat ćete hodati još 30-40 minuta pješice do parka.

FOTO: Wikimedia
 

Okolica Zagreba


Ne morate imati auto ni da biste vikende provodili izvan Zagreba jer, zahvaljujući željezničkom i cestovnom prometu, do nekih lokacija možete doći vlakom ili autobusom za sat do dva. Mnoge su od ovih lako dostupnih lokacija bogate dvorcima, spomenicima i drugim atrakcijama koje vrijedi pogledati.

Zaprešić

Na zaprešićkom području postoje brojni sačuvani dvorci. To su dvorac Oršić u Gornjoj Bistri, Januševec u općini Brdovec, dvorac Lužnica u Šibicama, dvorac Vranyczany-Dobrinović, Novi dvori u Zaprešiću i drugi. Do dvoraca u Zagrebačkoj županiji, čiji detaljan popis možete pronaći na web-stranici Turističke zajednice Zagrebačke županije, uglavnom možete doći vlakom ili ZET-ovim autobusnim linijama.

FOTO: Januševec/Wikimedia 
 
Samobor

Do Samobora imate svega 30 ili 40 minuta autobusom, ponekad i manje, a riječ je o malom romantičnom gradu koji je prava zlatna sredina koja će zadovoljiti i ljubitelje velikih gradova i one koji radije žive na selu. Inače, ako ne možete otići u Samobor, Turistička zajednica Samobor pružila vam je mogućnost virtualne šetnje dostupne na poveznici.

Ozalj

Ozalj je od Zagreba vlakom udaljen oko sat i pol vožnje vlakom i zanimljiv je zbog svojeg starog grada koji je izgrađen na litici iznad Kupe. Posebno je zanimljivo da je ovaj grad udaljen tek 15-ak minuta od Slovenije, što vam daje mogućnost da barem na kratko doživite blizinu neke strane države s obzirom na nemogućnost odlaska izvan Hrvatske zbog trenutne epidemiološke situacije.Gornja Stubica

Do Gornje Stubice možete doći vlakom, a osim u zelenilu, možete uživati i u obilasku spomenika Matiji Gupcu, Gupčeve lipe, kuće Matije Gupca, etnoselu itd. 

Krapina

Iako nije često turističko odredište, Stari grad u Krapini svakako bi to trebao biti. Nije pretjerano zahtjevno doći do njega jer jednom kada autobusom ili vlakom dođete do Krapine, potrebno je samo doći blizu centra i uspeti se gore prema Starom gradu. Turistima bi mogla biti zanimljiva još jedna atrakcija – kuća Ljudevita Gaja.
FOTO: PIXABAY