LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
#GreenSailTakes5

Izazov: Izdvojite 5 minuta za zaštitu mora i oceana!

– Obilježavanjem Svjetskog dan oceana podsjećamo se na nezamjenjivu ulogu koju mora i oceani imaju u svakodnevnom životu, na neophodne resurse koje nam pružaju i našu osobnu povezanost s njima. – ističu iz Green Saila.

– Obilježavanjem Svjetskog dan oceana podsjećamo se na nezamjenjivu ulogu koju mora i oceani imaju u svakodnevnom životu, na neophodne resurse koje nam pružaju i našu osobnu povezanost s njima. – ističu iz Green Saila.

Green Sail, neprofitna organizacija iz Splita koja već nekoliko godina radi na razvoju održivog turizma u nautičkom sektoru, pokrenula je virtualnu kampanju Green Sail Takes 5! – globalnu akciju čišćenja koja će pomoći zaštiti naših mora i oceana u svega pet minuta – kako bi obilježila ovogodišnji Svjetski dan oceana. U njenu sklopu potiče sve zainteresirane na kratku pauzu 8. lipnja, bez obzira gdje žive u svijetu, tijekom koje će sakupiti pet komada otpada i na društvenim mrežama objaviti fotografiju svog doprinosa tagirajući #GreenSailTakes5.

– Svake godine 8. lipnja ljudi iz cijelog svijeta obilježavaju važnost očuvanja naših mora i oceana. Obilježavanjem Svjetskog dan oceana podsjećamo se na nezamjenjivu ulogu koju mora i oceani imaju u svakodnevnom životu, na neophodne resurse koje nam pružaju i našu osobnu povezanost s njima. Dan je, stoga, rezerviran za podizanje globalne svijesti o neosporivoj važnosti koju oceani i mora imaju za održivi razvoj svih živih bića. – ističu organizatori.

Navode i kako više od 90% otpada koji se nalazi u našim morima i oceanima dolazi s kopna te da svaki komad otpada, bez obzira na svoju veličinu, može imati ogroman utjecaj na čistoću vode

– Bilo da se baci izravno u more, odleti s kopnenih odlagališta u odvode i rijeke ili se prenese kanalizacijskim cijevima iz svakodnevnih predmeta iz kućanstva, upravo su naša mora i oceani konačno odredište takvog smeća. Odvajanjem pet minuta i sudjelovanjem u kampanji kako bi se uklonio otpad na kopnu, svaki sudionik može neizravno pridonijeti čistoći naših voda te pomoći da naša mora i oceani ostanu čisti i u budućnosti. – pojašnjavaju.

Imajući na umu najnoviju globalnu zdravstvenu pandemiju prilikom planiranja kampanje, organizacija Green Sail, navode njezini predstavnici, željela je pokrenuti ujedinjenu ekološku akciju, mobilizirajući međunarodnu zajednicu i turističku industriju na zajedničko sudjelovanje u ostvarivanju pozitivnih ekoloških rezultata. Dosad je organizirala nekoliko lokalnih akcija čišćenja, ali ovo je prvi ovakav svjetski virtualni pokret u kojem mogu sudjelovati svi. 

– Kampanja #GreenSailTakes5 povezuje istomišljenike u internetskoj zajednici što olakšava virtualno i međunarodno provođenje akcije te olakšava lokalnim zajednicama i pojedincima širom svijeta sudjelovanje, poštujući pritom sigurnosne propise drugih zemalja zbog pandemije uzrokovane koronavirusom  – obrazlažu iz Udruge.

Ističu i da je ovo sjajna prilika da se sudionici okupe s obitelji, prijateljima, susjedima, kolegama ili da se čak uključe kao pojedinci kako bi pokupili najmanje pet komada otpada iz svoje lokalne zajednice.

– Za svaku osobu koja uzme petominutnu pauzu taj dan, preostat će pet komada otpada manje koji bi bez ovakve inicijative mogli završiti u našim morima i oceanima.

Dodaju kako se svatko može uključiti u inicijativu pridruživanjem Facebook grupi gdje se redovito dijele korisne informacije o sudjelovanju u izazovu i gdje sudionici mogu komunicirati i prije samog događaja. Grupi su se već sada pridružili istomišljenici iz Hrvatske, BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda, Meksika, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Češke Republike, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Estonije, Kambodže i drugih zemalja.

 

Dodatne detaljne informacije o ovoj virtualnoj inicijativi mogu se naći na službenoj stranici organizacije Green Sail i službenoj Facebook stranici.

FOTO: GREEN SAIL