LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska Mensa

Internet testovi nisu pouzdani: Evo gdje i kako najpreciznije utvrditi kvocijent inteligencije

Hrvatska Mensa diljem cijele zemlje redovito provodi testove inteligencije, a 2% najboljih ima priliku postati članom Udruge.

Hrvatska Mensa diljem cijele zemlje redovito provodi testove inteligencije, a 2% najboljih ima priliku postati članom Udruge.

Vjerojatno je svatko od nas barem jednom posegnuo za raznim online testovima inteligencije koji su  dostupni u raznim formatima. No, takva vrsta internet testiranja često je upitne kvalitete, odnosno rezultati u velikom broju slučajeva nisu mjerodavni.

Jedan od najboljih način za utvrđivanje kvocijenta inteligencije predstavlja test Hrvatske Mense, udruge koja okuplja ljude natprosječne inteligencije. 

Hrvatska Mensa je osnovana prije 25 godina te je punopravna članica Mensa International u kojem je drugih 40 nacionalnih Mensi. Jedan od primarnih ciljeva udruge je, osim podupiranje malo naprednijih ljudi, i networking odnosno putovanja, druženja i širenja konekcija unutar Hrvatske i na internacionalnoj razini. To je primarno preko putovanja, seminara i radionica te pokušavamo stvoriti komunikaciju sa svim drugim Mensama koje su u svijetu - objasnio je za HRT Mario Erceg, član Predsjedništva Hrvatske Mense.

Pristup testiranju imaju svi stariji od 14 godina, a pravo na članstvo ostvaruju oni čiji se rezultat nalazi u gornjih 2% populacije, što je ekvivalent IQ od 131 pa nadalje. 

O samom testiranju ne smijemo previše iznositi određene stvari no možemo reći da se testiranje odnosno sam test koji koristi Hrvatska Mensa prije svega sadrži samo simbole, odnosno slike ili fotografije. Ne sadrži nikakva slova niti brojke. Što se tiče samog postupka prijave, prijava je isključivo putem online, odnosno putem stranice Mense, odnosno putem web shopa - rekao je za HRT Krešimir Kružić, voditelj odjela za organizaciju testiranja.


Hrvatska Mensa, 5. i 6. studenog, testiranja provodi u Karlovcu i Bjelovaru, a krajem studenog svoju će inteligenciju moći provjeriti i građani Zagreba. Cijena testiranja iznosi 145 kuna, a rezultati se šalju na kućnu adresu pristupnika.
FOTO: UNSPLASH