LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kockati se?

Igre na sreću i čime ih zamijeniti

Kad premaši granice umjerenosti, igranje na sreću može postati opasno, a njegovu odupiranju sklone su zrele i realne osobe. Saznajte kako biti zrela i realna osoba te osvojiti nešto na račun svoga truda ondje gdje ishod ovisi isključivo o vama.

Kad premaši granice umjerenosti, igranje na sreću može postati opasno, a njegovu odupiranju sklone su zrele i realne osobe. Saznajte kako biti zrela i realna osoba te osvojiti nešto na račun svoga truda ondje gdje ishod ovisi isključivo o vama.

Premda često nesvjesno, svakodnevno smo izloženi specifičnoj industriji igara na sreću – bilo da se radi o prepoznatljivim i raširenim ulaganjima u kladionicama, kockarnicama, kasinima ili raznoraznim lutrijama. Ta industrija ima specifičan proizvod koji prodaje kupcima, a bez obzira na svoju materijalnu narav, sadrži i nematerijalne elemente – čitav raspon osjećaja koji pojedinca primora na kontinuirano okušavanje sreće.

Kuća uvijek dobiva

Procjenjuje se da vrijednost europskog tržišta igara na sreću iznosi oko 84,9 milijardi eura te da raste po godišnjoj stopi od 3%. Također, procjene pokazuju postojanje 6,8 milijuna korisnika online igara na sreću samo na području Europske unije. A poduzeća u ovome polju, kako bi ostala konkurentna, svoje poslovanje usmjeravaju na, između ostalog, čimbenike kao što su mentalitet potencijalnih klijenata, reakcija zajednice u kojoj posluju, etički i moralni zakoni – čime se igračima neprestano uspješno približavaju. Ni opće poznata uzrečica kuća uvijek dobiva ne uspijeva uništiti fenomen rasta njihove popularnosti. 

Pojava ovisnosti

Kad premaši granice umjerenosti, igranje na sreću može postati opasno. Među neigračima vrijedi mišljenje da je ono porez na neznanje matematike, ali na širem društvenom planu može se možda govoriti o postojanju stava da se poštenim radom ne može zaraditi dovoljno zbog čega nije loše pozvati u pomoć višu silu. Kod dijela je populacije prva igra tek uvod u nešto čemu se više ne mogu oduprijeti – ovisnost, često potaknuta i tzv. početničkom srećom. Bilo da je riječ o praznovjerju, navici ili optimizmu, ljudi koji redovito igraju vrlo su često ovisni, ističu znanstvenici iz istraživačkog Centra Nautilus. Profesor ekonomije i psihologije George Loewenstein objašnjava da dobar osjećaj, odnosno praznovjerje, pobjeđuje logiku – iako je mozak napredovao, ako je suočen s problemom koji ne može riješiti, posebice matematičkim, donosi nepromišljene odluke kao što je ovakvo igranje.

Alternative

Igre na sreću definiraju se kao igre u kojoj rezultat ovisi isključivo o sreći, a njihovu odupiranju sklone su zrele i realne osobe, kao i one koje imaju strah od gubitka kontrole. Takve pak osobe do uspjeha i dobitaka dolaze osobnim trudom, učenjem, a ne slučajnošću koju propagira lutrija. Oni, naime, znaju matematiku dovoljno dobro da bi im bio jasan zakon vjerojatnosti. Realne će osobe tako, primjerice, poraditi na svojoj općoj kulturi i sudjelovati u kvizovima gdje će im pokazano znanje sigurno donijeti određeno materijalno dobro. Zašto ne biste bili zrela i realna osoba i osvojili nešto na račun svoga truda ondje gdje ishod ovisi isključivo o vama, kao pravi akademski građani?

FOTO: FLICKR