LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje u Hrvatskom narodnom kazalištu

Hrvatsko katoličko sveučilište uključeno u projekt predstavljanja filma o kardinalu Stepincu

Hrvatsko katoličko sveučilište uključilo se u ovaj projekt jer je blaženi kard. Stepinac, osim što je važna crkvena i povijesna ličnost, i zaštitnik ove institucije.

Hrvatsko katoličko sveučilište uključilo se u ovaj projekt jer je blaženi kard. Stepinac, osim što je važna crkvena i povijesna ličnost, i zaštitnik ove institucije.

Hrvatsko katoličko sveučilište i producentska kuća Interfilm predstavit će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu novi dokumentarni film scenaristice i redateljice Višnje Starešine Stepinac: kardinal i njegova savjest. Predstavljanje je zakazano za subotu, 8. veljače 2020. 

Hrvatsko katoličko sveučilište uključilo se u ovaj projekt jer je, stoji u službenom priopćenju, blaženi kard. Stepinac, osim što je važna crkvena i povijesna ličnost, i zaštitnik ove institucije.

– Od svojega osnutka na Sveučilištu na različite smo se načine bavili blaženim Alojzijem Stepincem. Održana su mnoga predavanja o njemu, studenti su tijekom studija imali prigode kroz izborne predmete proučavati lik i djelo blaženog Alojzija, naši su profesori o toj temi sudjelovali na raznim konferencijama i znanstveno-stručnim skupovima. Hrvatsko katoličko sveučilište zajedno je sa Zagrebačkom nadbiskupijom 2016. organiziralo znanstveni skup na kojem su sudjelovali povjesničari iz Hrvatske i Srbije, a izdan je i veliki zbornik radova o Blaženiku – Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća. Zajedno s izdavačkom kućom Kršćanska sadašnjost HKS je izdao knjigu dr. sc. Esther Gitman Alojzije Stepinac – Pillar of human rights.

Sa Sveučilišta objašnjavaju i o čemu se u filmu radi:

– Ovaj dokumentarni film priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koji ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH prikazan je preko intervjua s povjesničarima istraživačima, ali i preko osobnih svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

Ističu i što se žele postići filmom:

– Cilj je da istinu o kardinalu Stepincu sazna što veći broj ljudi. Osobita je vrijednost projekta što je film preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u engleskom govornom području i ljudima koji razumiju engleski jezik.  

A ovako film ocjenjuje rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić:

– Dokumentarni film kao forma za nas predstavlja novi izazov, ali smatramo da je svakako kao medij dostupniji u ovo digitalno doba široj publici nego knjiga ili simpoziji. Realiziran je zahvaljujući potpori našeg osnivača – Zagrebačke nadbiskupije. Uvjereni smo da ćemo slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svojem pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio Zagrebačku crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu. A i onima koji se s nama ne slažu u ocjeni njegova djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje. 

FOTO: PIXABAY