LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POVRATAK ŽIRAFA

Hoće li žirafe napokon vratiti u zagrebački zoološki vrt?

Zoološki vrt Zagreb već 64 godine je bez žirafa, a među ljudima kruže priče da bi se mogle vratiti.

Zoološki vrt Zagreb već 64 godine je bez žirafa, a među ljudima kruže priče da bi se mogle vratiti.

Posljednji put kada su se u Zoološkom vrtu Grada Zagreba mogle vidjeti žirafe bio je prije više od 64 godine, a o njihovu sada već davnom dolasku pisao je Vjesnik.
– Žirafe koje su uhvaćene u veljači 1953. došle su iz Mau Mauija u Keniji, preko Italije, u naš zoološki vrt. Nemaju društvo, ne puštaju ih zebrama, ali će ih možda pridružiti slonu. – dio članka Vjesnika prenosi Zagreb.info.
U svoju nastambu bez cimera su se tada uselile 3 žirafe, a susjedi su im bile zebre, piše Večernji.

– Iako nemalen broj Zagrepčana vjeruje da su ih još ne tako davno viđali u zagrebačkom zvjerinjaku, žirafe su ovdje živjele samo tri godine. Predugo je trajala neostvarena želja i nadanje o dolasku žirafa u zagrebački zoološki vrt. Prema vijestima u novinama, već je 1931. godine bila najavljena gradnja nastambe za žirafe u stilu egipatskog hrama, kao i da će na mjestu gdje je nastamba za deve biti izgrađene nastambe za životinje tropskoga pojasa. – poručuje Muzej grada Zagreba prema katalogu izložbe Zoološki vrt u Zagrebu 1925-2015. autorice Željke Kolveshi, prenosi Zagreb.info

Već nakon dva mjeseca jedna od žirafa se preselila u Skopje, a preostale dvije su ljeti boravile na otvorenom, dok su u hladno doba godine bile u posebnom zimovalištu. Ovdje su živjele ukupno 3 godine.

– Za svako, ako i kratko putovanje trebao se osigurati specijalan transport. Dolazak prvih žirafa u Zagreb izazvao je veliku pažnju medija. Sve dnevne novine pratile su vijestima, fotografijama i ilustracijama njihov boravak. Najprije su se pojavile najave o dolasku, potom izvješća o boravku, a zatim vijesti o njihovom zdravstvenom stanju. Posljednje vijesti javile su o smrti jedne, a onda ubrzo i druge žirafe, 1956. godine. – piše Muzej Grada Zagreba, prenosi Zagreb.info.

Prije otprilike pola godine počelo se pričati i o mogućem povratku žirafa u Zagreb, no to se nažalost neće dogoditi barem još nekoliko godina budući da žirafe zahtijevaju posebnu brigu, uvjete i nastambe.

FOTO: UNSPLASH