LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upozorenje o lažnim vijestima

HAKOM: Ne nasjedajte na lažne vijesti o utjecaju 5G tehnologije na širenje koronavirusa

Trenutno stanje pokazalo se kao plodno tlo za širenje lažnih vijesti pa je HAKOM upozorio na onu koja je u zadnje vrijeme najaktualnija – vijest o utjecaju 5G tehnologije na širenje koronavirusa.

Trenutno stanje pokazalo se kao plodno tlo za širenje lažnih vijesti pa je HAKOM upozorio na onu koja je u zadnje vrijeme najaktualnija – vijest o utjecaju 5G tehnologije na širenje koronavirusa.

Ako se koristite društvenim mrežama, ovih ste dana mogli vidjeti vijest da postoji poveznica između 5G tehnologije i koronavirusa, odnosno da ona doprinosi širenju bolesti COVID-19. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog toga je uputila priopćenje u kojemu poziva sve da ne nasjedaju na ove lažne vijesti. Neki su išli toliko daleko da su pokrenuli peticiju protiv 5G mreže, koja sada broji čak više od 19 000 potpisa!

– HAKOM je izdao privremene dozvole za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije na područjima Grada Zagreba, uključujući područje Grada Samobora i Grada Svete Nedelje te ZL Franjo Tuđman, Grada Osijeka, Grada Rijeke, Grada Splita, otoka Krka, Grada Dubrovnika, Grada Hvara, Grada Novalje, Grada Jastrebarskog, Grada Raba i Grada Bjelovara. Prije početka rada bilo koje bazne postaje, operatori su dužni prijaviti sve tehničke parametre koji se provjeravaju i utvrđuje se radi li bazna postaja u skladu s propisima. – stoji u priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je do sada provedeno tek nekoliko istraživanja prema kojima nema poveznica između štetnoga utjecaja na zdravlje povezanog s ovom tehnologijom ako se poštuju propisana ograničenja. Uz poštivanje postojećih međunarodnih preporuka za ograničenja razina elektromagnetskih polja, ne predviđa se utjecaj na javno zdravlje, a propisane granične vrijednosti u RH još su strože od međunarodnih.
FOTO: PIXABAY