LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UMJETNA INTELIGENCIJA

Google otkriva detalje o eksperimentalnom programu MUM

Google je otkrio određene pojedinosti o eksperimentalom projektu umjetne inteligencije koja se razvija kako bi korisnicima omogućila pretraživanje interneta kombinacijom teksta i slika.

Google je otkrio određene pojedinosti o eksperimentalom projektu umjetne inteligencije koja se razvija kako bi korisnicima omogućila pretraživanje interneta kombinacijom teksta i slika.

Google je u svibnju ove godine otkrio eksperimentalni projekt umjetne inteligencije koji razvijaju u svrhu internet pretraživanja kombinacijom teksta i slika, kako bi samo pretraživanje bilo intuitivnije. Ove srijede Google je dao mali uvid u način na koji bi ta tehnologija mogla promijeniti dosadašnji način korištenja internetskih tražilica, prenosi Wired.

Početkom sljedeće godine Multitask Unified Model  – ili kraticom MUM – omogućit će korisnicima Googlea da pretražuju internet kombinacijom teksta i slika koristeći Lens, aplikaciju za pametne telefone koja će također biti dodana u Google tražilicu i ostale proizvode.

Tako će primjerice biti moguće aplikacijom Lens slikati majicu, a onda pretražiti čarape s ovim uzorkom, a pretraživanje sintagme kako popraviti, pritom slikajući dio bicikla, ponudit će instrukcijska videa ili članke blogova na tu temu.

Google će uključiti MUM i u rezultate pretraživanja kako bi predložio dodatne stvari koje bi korisnike mogle zanimati. Ako, na primjer, pitate Google kako slikati, MUM može dati detaljne instrukcije svakog pojedinog koraka, predložiti instrukcijska videa koji se bave različitim stilovima, ili vam sugerirati kako koristiti materijale dostupne u kući.

Google također planira uključiti MUM i u pretrage YouTube videa, gdje će ova umjetna inteligencija iznijeti prijedloge pretraživanja ispod videozapisa na temelju video transkripata.

Zanimljivo je kako MUM koristi podatke čak 75 jezika, a uz to što uči iz teksta, paralelno uči i iz slika. Pandu Nayak, Googleov potpredsjednik, MUM naziva važnom prekretnicom u razumijevanju jezika, ali također priznaje da veliki jezični modeli dolaze i s određenim izazovima i rizicima poput pristranosti i toksičnosti samih tekstova.
FOTO: PIXABAY