LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
nove značajke

Google Maps dobiva impresivno ažuriranje: AI i AR poboljšavaju vaše navigacijsko iskustvo

Novo ažuriranje donosi niz novih funkcija koje će korisnicima omogućiti lakšu i intuitivniju navigaciju, kao i bogatije iskustvo prilikom istraživanja novih mjesta.

Novo ažuriranje donosi niz novih funkcija koje će korisnicima omogućiti lakšu i intuitivniju navigaciju, kao i bogatije iskustvo prilikom istraživanja novih mjesta.

Google Maps nedavno je dobio impresivno ažuriranje koje će značajno poboljšati vaše navigacijsko i istraživačko iskustvo uz pomoć umjetne inteligencije (AI) i proširene stvarnosti (AR). Nedavna Google I/O 2024 konferencija naglasila je rastuću važnost umjetne inteligencije u Googleovim proizvodima. Sada je Google Maps na putu za značajnu transformaciju vođenu AI, koja će temeljno promijeniti način na koji se povezujemo s navigacijom i lokalnim informacijama.

Google Maps sada služi kao vaš osobni vodič, pogonjen umjetnom inteligencijom, spreman pomoći vam u istraživanju i otkrivanju na načine koje prije niste mogli zamisliti. Novo ažuriranje donosi niz novih funkcija koje će korisnicima omogućiti lakšu i intuitivniju navigaciju, kao i bogatije iskustvo prilikom istraživanja novih mjesta. Ovdje su najistaknutije nove značajke, koje čine Google Maps još korisnijim i inovativnijim alatom za svakodnevnu upotrebu. 
 

Pretraživanje razgovorom s Google Mapsom


Google Maps omogućuje korisnicima da vode razgovore s Google Mapsom kako bi postavili pitanja i dobili detaljne informacije o raznim mjestima, slično kao kod korištenja ChatGPT-a. Ta je funkcija vrlo interaktivna i jednostavna za korištenje, čime se korisnicima pruža bogatije iskustvo prilikom traženja informacija i planiranja puta.

Zamislite da izravno pitate Google Maps da pronađe primjerice, mjesta s vintage-ugođajem u određenom gradu. Koristeći opsežne podatke Google Mapsa – poslovne detalje, fotografije, recenzije i ocjene – AI može identificirati i preporučiti relevantne lokacije, prilagođavajući rezultate vašim specifičnim preferencijama. Takav personalizirani pristup nadilazi pretrage po ključnim riječima, omogućujući prirodniji i intuitivniji proces istraživanja.
 

Upute i lokacije u stvarnom vremenu 


Koristeći kameru svog uređaja i Live View opcije, korisnici sada mogu vidjeti upute i lokacije u stvarnom vremenu pomoću proširene stvarnosti. Ta značajka omogućuje jednostavnije pronalaženje obližnjih bankomata, restorana, parkova i drugih važnih točaka dok se krećete kroz grad.

Stručnjaci iz cijelog svijeta okupljaju se na konferenciji u Puli


 

Pretraživanje na temelju fotografija


Google Maps također proširuje svoje mogućnosti pretrage izvan teksta. Višemodalna pretraga omogućuje vam kombiniranje ključnih riječi sa slikama za složenije istraživanje. Nova funkcija pretraživanja omogućuje korisnicima da otkriju potrebne informacije pomoću milijardi fotografija koje su podijelili članovi zajednice. Takva, vizualno orijentirana metoda pretraživanja, idealna je za one koji preferiraju vizualne prikaze informacija.

Korisnici sada mogu jednostavno pretraživati određene lokacije, znamenitosti, restorane i druge interesne točke na temelju slika koje su drugi korisnici snimili i podijelili. Na primjer, ako planirate posjetiti određeni restoran, možete pregledati fotografije jela i ambijenta koje su snimili prethodni posjetitelji, što vam omogućuje da steknete bolji dojam o mjestu prije nego što ga odlučite posjetiti. Ta funkcija također omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno pronađu inspiraciju za nove destinacije i aktivnosti, pregledavajući slike koje prikazuju popularne turističke atrakcije i lokalne događaje. Na taj način, pretraživanje postaje intuitivnije i privlačnije, omogućujući korisnicima da se povežu s informacijama na vizualno atraktivan način.
 

Nalazite se u nepoznatom području i ne znate što dalje?


Tijekom proteklih nekoliko godina, Google Maps je transformirao način na koji ljudi interagiraju sa svijetom pomoću značajki, kao što je Live View, koji pomaže da se orijentirate koristeći proširenu stvarnost dok hodate. Danas, uz pomoć AI tehnologije, najavljena su dodatna ažuriranja. Značajka Lens in Maps koristi AI i AR kako bi vam brzo pomogla da se prilagodite i što brže orijentirate u prostoru.  

Google Lens omogućuje korisnicima da jednostavno skeniraju okolinu pomoću kamere i na taj način brzo saznaju korisne informacije o tome što se nalazi u njihovoj blizini. Dodirnite ikonu kamere kako biste pretražili okolinu i lako identificirali bankomate, restorane, parkirališta ili autobusne stanice. Ta je značajka posebno korisna za one koji se nalaze u nepoznatom području ili trebaju brzo pronaći određene usluge bez potrebe za dugotrajnim pretraživanjem. Na primjer, ako ste u novom gradu i trebate hitno pronaći bankomat, jednostavno usmjerite kameru i Lens in Maps će vam pokazati najbliže opcije.

Veleučilište u Rijeci predstavilo novi odjel, uključuje i studij umjetne inteligencije


 

AI preporuke na temelju vremenskih uvjeta


Umjetna inteligencija sada nudi preporuke za aktivnosti u zatvorenom prostoru kada se vremenski uvjeti promijene. Ta funkcija osigurava da korisnici uvijek imaju odlične opcije za provod, bez obzira na vremenske prilike. AI prijedlozi nude pomoć u stvarnom vremenu tijekom vaših putovanja. Zatekli ste se u iznenadnom pljusku? Jednostavno upitajte: Maps, predloži aktivnosti za kišni dan. AI može analizirati vašu lokaciju i predložiti obližnje kina, muzeje ili druge prikladne opcije temeljene na vremenskim uvjetima. Ta dinamična podrška uzdiže Google Maps od alata za navigaciju do sveobuhvatnog putnog suputnika. Osim toga, AI može uzeti u obzir vaše prethodne pretrage i preferencije kako bi pružio personalizirane preporuke koje odgovaraju vašim interesima i hobijima.


 
 
IZVOR: BUSINESS BULLS / INSTAGRAM
FOTO: PEXELS