LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

GOD'S CROOKED LINES: Ja vjerujem u Boga, vjeruje li Bog u mene?

Upadaj u ReCeNzAcIjU!

Upadaj u ReCeNzAcIjU!

Osnovne informacije: Los renglones torcidos de Dios, 2022., 2h 34 min, španjolski triler, IMBD ocjena 7/10

O čemu se radi: Pacijent umire unutar zidova psihijatrijske bolnice, zbog čega dolazi privatna istražiteljica Alice Garcia (Bárbara Lennie) pod krinkom pacijentice kako bi riješila slučaj i pronašla krivca. Uz pomoć samosvjesnog i pametnog zatvorenika dobiva jasniju sliku cijele situacije.


Što je točno istina, a što nije?

Priča i zaplet nisu nepoznati gledateljima. Zaplet koji djeluje kao temelj; fokus konstantno uzrokuje propitivanje stvarnosti i istine.

Film spaja dvije vremenske crte: sadašnjost, u kojoj Alice pokušava otkriti ubojicu, i događaje iz prošlosti koji su doveli do ubojstva. Ovaj pristup pomiče priču dok zajedno s Alice gledatelj sastavlja slučaj s hrpom pitanja uz misterij i zbunjenost na sve strane.

Velik dio onoga što se događa gleda se iz Aliceine točke gledišta, a glumica to dobro prenosi cijelim filmom. Njezini kolege djeluju kao glavni operateri koji se ponavljaju u određivanju stanja svih pacijenata koji borave u bolnici. Trojica liječnika također dobro prikazuju različite emocije i misli o psihijatriji, njezinom osoblju i vodstvu.

Kraj filma bio je istovremeno i zadovoljavajući i nezadovoljavajući. Ostavio me u nedoumici i laganoj vrtnji zbog čega sam poželjela sve opet pogledati. Ova izvedba pobuđuje razgovor i ostavlja nas da sami zaključujemo, a uvijek je upitno ono što mišliš da znaš.

Počela sam se osjećati poput Alice; zarobljena u psihijatrijskoj bolnici dulje nego što trebam, želeći izaći iz cijelog tog košmara. Možda je to ipak namjerno, da kao gledatelj/gledateljica osjetiš taj mentalni napor i nelagodu, tenziju i tjeskobu.

Da nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku, kao "skulpturu bez nedostataka,” tvrdi voditelj bolnice. “Pacijenti koji završe ovdje bili bi poput Božjih krivih linija dok je učio pisati.” Očito ovo objašnjenje neobičnog naslova plijeni pozornost, no intrigira budući da se radi o mučnom opisu pacijenata i ustanove.

Alice svoje novo okruženje smatra sve samo ne zemljom čudesa, postavljajući pitanja - jesu li je omamili lijekovi, je li zbog provedenog vremena u instituciji poludjela ili je ovakva bila cijelo vrijeme.

Naposljetku, film je u biti duga borba volje i pameti između Alice i svijeta. Izuzetan psihološki triler, onaj koji nagrađuje gledatelje za njihovo vrijeme i predanost, a posebno ljubitelje ovog žanra. Jedino prikladno za kraj jest:

Što je točno istina, a što nije?

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose