LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oživljavanje zelenih površina

FOTO: Ulični umjetnici oslikali park Opatovina; pogledajte kako izgleda

Na inicijativu umjetničkog projekta Art park, koji predvodi Boris Bare, umjetnici su poželjeli Zagrebu i zajednici, u ova epidemijom i potresom pogođena vremena, darovati nešto lijepo.

Na inicijativu umjetničkog projekta Art park, koji predvodi Boris Bare, umjetnici su poželjeli Zagrebu i zajednici, u ova epidemijom i potresom pogođena vremena, darovati nešto lijepo.

Ovih je dana zagrebački park Opatovina prolaznicima pokazao svoje novo umjetničko lice. Duž istočnih zidova osvanuli su murali četvorice hrvatskih umjetnika – Marina Remića poznatijega kao Smelly Feet, Erola Sjajnog, Borisa Bare i Tihomira Krkleca, poznatijega kao Afrika.

 

Na inicijativu umjetničkog projekta Art park koji predvodi Boris Bare te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba umjetnici su poželjeli Zagrebu i zajednici, u ova epidemijom i potresom pogođena vremena, darovati nešto lijepo.

– Kako je cijela kulturna scena ugašena, a mi smo ostali bez poslova i s viškom materijala u rukama, odlučili smo s puno entuzijazma oslikati i urediti park Opatovina. Željeli smo unijeti barem malo boje i veselja u svakodnevicu našeg ranjenoga grada. – izjavio je Boris Bare.

Stotine metara donedavno pošaranih i zapuštenih zidova parka Opatovina umjetnici su oživjeli kistovima i sprejevima kroz nekoliko novih murala, poručuju predstavnici Art parka. Postojećem Guliveru iz 2016. (Dominik Vuković i Boris Bare) tako su se pridružili radovi I park je nekome doma, Zagreb Flowers of Life i No Pasa Nada, koje u suradnji potpisuju Afrika i Boris Bare. Smelly Feet i Erol Sjajni u svom su prepoznatljivom stilu oslikali Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana.

– Ideja se rodila jer smo u ovo doba karantene obavijeni porukama ostani doma, no što s onima koji nemaju dom? Istodobno, prilikom crtanja prvog murala u parku smo vidjeli nekoliko beskućnika kojima je u tom trenutku park stvarno i bio dom. Tako je nastala ideja da jedan od radova nazovemo I park je nekome doma. – objasnio je Afrika pozadinu naziva novih murala.

Boris Bare se nadovezao:

– Mural No Pasa Nada, odnosno Ništa se nije dogodilo obraća se situaciji koja nas je trenutno sve zatekla, a podsjeća na vrijeme prije globalne epidemije te prisilnih mjera društvene izolacije. Poruka rada je da ljudi iz ove situacije izvuku neke pouke da se sve skupa ne vrati na staro, već da bude bolje.

Smelly Feet je ovom prilikom komentirao:

– Bare legenda nas je okupio kako bismo uredili zidove u centru grada koji nisu ličili na ništa. Drage smo volje prekrili par kukastih križeva. Također, nemam priliku često crtati velike zidove pa je ovo bio pravi gušt.

Projekt Art park pokrenut je u ljeto 2016. kao inicijativa revitalizacije gradskih parkova umjetnošću. Tada je skrivena zelena oaza u Tomićevoj ulici postala centralno okupljalište ljubitelja svih vrsta umjetnosti. Nakon tri iznimno uspješne godine na spomenutoj lokaciji Art park je 2019. godine svoje djelovanje proširio uredivši parkić na Martinovki, nakon čega je svoju višemjesečnu umjetničku karavanu preselio u park Ribnjak. Upravo na toj lokaciji čeka ovogodišnje jubilarno peto izdanje, no s obzirom na izvanredne okolnosti i neizvjesnost trajanja epidemioloških mjera, točan datum početka organizatori još uvijek ne mogu potvrditi.

Uređenjem Opatovine projekt Art park nastavlja
oživljavati zagrebačke zelene površine dok čeka mogućnost kada će kao ljetni projekt u potpunosti zaživjeti programom.

FOTO: ERNEST MAZAREKIĆ