LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnički projekt

FOTO: U zagrebačkim ulicama osvanula tri mala street art remek djela

– Odabrane ulične panele oslikala su tri talentirana hrvatska umjetnika koji su na ovaj način dobili priliku svoj rad izložiti kroz jedinstvenu formu izložbe u promjeni. – istaknuli su organizatori.

– Odabrane ulične panele oslikala su tri talentirana hrvatska umjetnika koji su na ovaj način dobili priliku svoj rad izložiti kroz jedinstvenu formu izložbe u promjeni. – istaknuli su organizatori.

U organizaciji umjetničkog kolektiva udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, prošlog je tjedna završen prvi ciklus oslikavanja novog projekta pod nazivom Ulični triptih

– Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene, pri čemu će zagrebačke ulice postati bogatije i šarenije zahvaljujući pravim malim umjetničkim remek djelima. Odabrane ulične panele oslikala su tri talentirana hrvatska umjetnika koji su na ovaj način dobili priliku svoj rad izložiti kroz jedinstvenu formu izložbe u promjeni. – istaknuli su organizatori.

Središnju lokaciju projekta – Centar za posjetitelje TZGZ-a, na adresi Trg bana Jelačića 11 – oslikao je Boris Bare. O radu pod nazivom Herman Gollubé rekao je:

– Rado sam prihvatio poziv Turističke zajednice grada Zagreba da oslikam zid Centra za posjetitelje na glavnom zagrebačkom trgu. Ivo Robić u svojim je šlagerima posebne stihove posvetio zagrebačkim golubovima, odnosno pernatim pilotima, kako ih je nazivao. Ja sam jednom od njih ovog puta dao ulogu poznatog arhitekta Zagreba Hermana Bolléa.

Kod glavnih stepenica tržnice Dolac sada se čuje prava Ulična rapsodija. Potpisuje je akademski slikar Mislav Lešić koji ju je opisao na sljedeći način:

– U mojoj nadrealnoj viziji tamburaši postaju prateći bend divovskom pijetlu koji pjeva u zoru usred stare gradske jezgre. Pokušao sam povući paralelu između mjesta mog odrastanja u Slavoniji s mjestom mog djelovanja u Zagrebu.

Zaboravljeni panel u Radićevoj ulici (kod broja 42) bojama je oživio Zvonimir Haramija Hans iz Koprivnice, a njegov rad Holy Bird budi optimizam.

– Slika je vesela, gotovo dječje naivna, a rad ne postavlja teška pitanja. Mislim da nam je baš to potrebno u tmurnoj svakodnevici. Iako ptica nije glavni element slike, ona simbolizira nadu u bolju budućnost. – naveo je autor.

Postav Uličnog triptiha, pojasnili su organizatori, mijenjat će se u ciklusima – svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske.

– Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna će od tri lokacije svaki put biti drugačija. Iduće oslikavanje najavljeno je za lipanj 2021, a do tada imate priliku svakodnevno razgledati ovu besplatnu izložbu u centru Zagreba. – poručili su.

FOTO: ERNEST MAZAREKIĆ