LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popularna turistička odredišta

FOTO: Slasni specijaliteti egzotičnih svjetskih destinacija

Fidži, Bahami i Jamajka samo su neke popularne svjetske turističke destinacije koje oduševljavaju gurmane specijalitetima svoje tradicionalne kuhinje.

Fidži, Bahami i Jamajka samo su neke popularne svjetske turističke destinacije koje oduševljavaju gurmane specijalitetima svoje tradicionalne kuhinje.

Najbolji način da upoznate željenu destinaciju je da upotrijebite sva osjetila, posebno osjetilo okusa. Tako na sljedećem putovanju svakako isprobajte i neke specijalitete lokalne kuhinje. 

Tajland

Tajland je država u jugoistočnoj Aziji koja će probuditi sva vaša osjetila, samo se trebate prepustiti njezinim čarima. Uz slatke tajlandske palačinke Khanom Khrok, uživajte u pogledu na egzotičan krajolik. Riječ je od desertu koji se priprema od rižinog brašna i kokosovog mlijeka te se jede s kokosovim sirupom.

Khanom Khrok - tajlandski desert, izvor: Wikipedia 

Jamajka

Kako i samo ime kaže, Xamayca - zemlja šume i vode, smjestila se u Karipskom moru. Jamajka je izrazito privlačna zbog svojeg tropskog krajolika i egzotičnih jela. Tradicionalno jamajsko jelo koje svakako morate isprobati je Callaloo, juha od lisnatog povrća karakterističnog za to podneblje s različitim začinima.

Callaloo-jelo s Jamajke izvor: Wikipedia

Bahami

Više od 700 otoka, otočića i koraljnih grebena čine egzotične Bahame koji se nalaze u Atlanskom oceanu. Papaja ili pawpaw je najpopularnije voće koje se koristi za pripremu raznovrsnih jela. Od Goombay marmelade do koktela Bahama Mama, papaja će vas sigurno oduševiti.

Papaja - Bahami, izvor: Flickr

Barbados

Prekrasna otočna država Barbados koja pripada skupini Malih Antila oduzima dah spojem afričke, indijske i britanske kuhinje. Cou-Cou nacionalno je jelo koje se priprema od kukuruznog brašna i biljke okra uz kuhanu ribu.

„The Times” objavio top 13 destinacija za nezaboravno putovanje u Hrvatskoj


Cou-cou - jelo s Barbadosa,  izvor: Flickr

Cipar

Sredozemna otočna država Cipar jedno je od popularnih turističkih destinacija koja privlači turiste svojom rimskom, bizantskom i venecijanskom prošlošću. Cipar je vrlo prepoznatljiv po siru Halloumi koji je nastao u bizantsko doba, a poslužuje se svjež ili pečen kao predjelo.

Halloumi-sir s Cipra, izvor: Flickr

Egipat

Egipat je država koja stoljećima privlači svojom jedinstvenom i zanimljivom povijesti. U ovoj mističnoj zemlji svakako morate probati Koshari, jelo od riže, makarona, leće, slanutka i pečenog luka s umakom od rajčice i octa.

Koshari - egipatsko jelo, izvor: Wikipedia

Fidži

Oko 320 egzotičnih otoka, Fidži nalazi se u Tihom oceanu. Osim prekrasnog i romantičnog krajolika, svakako nemojte propustiti specijalitete kao što je Kokoda. Riječ je o jelu od ribe marinirane u limunovom soku koja se kuha nekoliko sati. Zatim se doda kokosovo mlijeko i rajčice te se sve začini čilijem i soli.

Kokoda - jelo s Fidžija, izvor: Flickr

Indonezija

Osim raznolikog i bogatog krajolika, Indonezija će vas iznenaditi i svojom raskošnom i jednako raznolikom kuhinjom koja će vas oduševiti izgledom, mirisom i okusom. Indonezija je najveća otočna država na svijetu koja se sastoji od više od 13 tisuća otoka, a nalazi se u jugoistočnoj Aziji. Jelo koje svakako morate probati krije se pod nazivom Tumpeng, a nalikuje na planinu. Glavni sastojak je riža koja se nalazi na stošcu od bambusa omotanog listovima banane, a okolo se nalaze različita jela od povrća, mesa, morskih plodova i jaja.

Pripremite svoje kamere i podijelite svoju viziju boja Mediterana na studentskom fotonatječaju!


Tumpeng - indonezijsko jelo, izvor: Flickr

Irska

Očaravajuća priroda koja svojim zelenim tonovima privlači turiste diljem svijeta čini Irsku jednom od najpopularnijih destinacija u sjevernom Atlantiku. Priroda je utjecala i na irsku kuhinju u kojoj prevladava meso i povrće. Tradicionalno irsko jelo priprema se od šunke, krumpira i kupusa uz bijeli umak.

Tradicionalno irsko jelo, izvor: Wikipedia

Indija

Indija je zemlja koja privlači bojama, mirisima i okusima koji su vidljivi na svakom koraku. Od tržnica prepunih raznolikog voća i povrća, do tržnica raznobojnih začina koji su neizostavni sastojak svakog jela. Indijska kuhinja jedna je od najzdravijih na svijetu, a to dokazuju i slastice koje su također, vegetarijanske.

Sve se slastice pripremaju na bazi mlijeka, voća i orašastih plodova, a jedna do njih je i Kulfi. Riječ je o indijskom sladoledu koji se priprema od mlijeka i različitih okusa (mango, pistacija, bademi, vanilija, ruža, jabuka, jagoda, naranča, kikiriki i avokado) te se začini kardamom i šafranom. Poslužuje se smrznut na listu banane ili na štapićima.

Kulfi - indijski desert, izvor: Flickr

Grčka

Osim bogate i očaravajuće kulture, ova mediteranska zemlja krije i najstariju kuhinju na svijetu. Grci obožavaju pite te ih pripremaju na različite načine, a jedna od poznatih grčkih pita je Spanakopita koja se priprema od špinata, feta sira, luka, jaja, maslinovog ulja, začina i lisnatog tijesta.

Proljetne radosti: savjeti za „wellbeing” uz pomoć pametnih tehnologija


Spanakopita - grčko jelo, izvor: Flickr

IZVOR: SPOON UNIVERSITY
FOTO: FLICKR