FOTO: Slasni specijaliteti egzotičnih svjetskih destinacija
Fidži, Bahami i Jamajka samo su neke popularne svjetske turističke destinacije koje oduševljavaju gurmane specijalitetima svoje tradicionalne kuhinje.
Fidži, Bahami i Jamajka samo su neke popularne svjetske turističke destinacije koje oduševljavaju gurmane specijalitetima svoje tradicionalne kuhinje.
Najbolji način da upoznate željenu destinaciju je da upotrijebite sva osjetila, posebno osjetilo okusa. Tako na sljedećem putovanju svakako isprobajte i neke specijalitete lokalne kuhinje.
Tajland
Tajland je država u jugoistočnoj Aziji koja će probuditi sva vaša osjetila, samo se trebate prepustiti njezinim čarima. Uz slatke tajlandske palačinke Khanom Khrok, uživajte u pogledu na egzotičan krajolik. Riječ je od desertu koji se priprema od rižinog brašna i kokosovog mlijeka te se jede s kokosovim sirupom.
Khanom Khrok - tajlandski desert, izvor: Wikipedia
Jamajka
Kako i samo ime kaže, Xamayca - zemlja šume i vode, smjestila se u Karipskom moru. Jamajka je izrazito privlačna zbog svojeg tropskog krajolika i egzotičnih jela. Tradicionalno jamajsko jelo koje svakako morate isprobati je Callaloo, juha od lisnatog povrća karakterističnog za to podneblje s različitim začinima.
Callaloo-jelo s Jamajke izvor: Wikipedia
Bahami
Više od 700 otoka, otočića i koraljnih grebena čine egzotične Bahame koji se nalaze u Atlanskom oceanu. Papaja ili pawpaw je najpopularnije voće koje se koristi za pripremu raznovrsnih jela. Od Goombay marmelade do koktela Bahama Mama, papaja će vas sigurno oduševiti.
Papaja - Bahami, izvor: Flickr
Barbados
Prekrasna otočna država Barbados koja pripada skupini Malih Antila oduzima dah spojem afričke, indijske i britanske kuhinje. Cou-Cou nacionalno je jelo koje se priprema od kukuruznog brašna i biljke okra uz kuhanu ribu.
Cou-cou - jelo s Barbadosa, izvor: Flickr
Cipar
Sredozemna otočna država Cipar jedno je od popularnih turističkih destinacija koja privlači turiste svojom rimskom, bizantskom i venecijanskom prošlošću. Cipar je vrlo prepoznatljiv po siru Halloumi koji je nastao u bizantsko doba, a poslužuje se svjež ili pečen kao predjelo.
Halloumi-sir s Cipra, izvor: Flickr
Egipat
Egipat je država koja stoljećima privlači svojom jedinstvenom i zanimljivom povijesti. U ovoj mističnoj zemlji svakako morate probati Koshari, jelo od riže, makarona, leće, slanutka i pečenog luka s umakom od rajčice i octa.
Koshari - egipatsko jelo, izvor: Wikipedia
Fidži
Oko 320 egzotičnih otoka, Fidži nalazi se u Tihom oceanu. Osim prekrasnog i romantičnog krajolika, svakako nemojte propustiti specijalitete kao što je Kokoda. Riječ je o jelu od ribe marinirane u limunovom soku koja se kuha nekoliko sati. Zatim se doda kokosovo mlijeko i rajčice te se sve začini čilijem i soli.
Kokoda - jelo s Fidžija, izvor: Flickr
Indonezija
Osim raznolikog i bogatog krajolika, Indonezija će vas iznenaditi i svojom raskošnom i jednako raznolikom kuhinjom koja će vas oduševiti izgledom, mirisom i okusom. Indonezija je najveća otočna država na svijetu koja se sastoji od više od 13 tisuća otoka, a nalazi se u jugoistočnoj Aziji. Jelo koje svakako morate probati krije se pod nazivom Tumpeng, a nalikuje na planinu. Glavni sastojak je riža koja se nalazi na stošcu od bambusa omotanog listovima banane, a okolo se nalaze različita jela od povrća, mesa, morskih plodova i jaja.
Tumpeng - indonezijsko jelo, izvor: Flickr
Irska
Očaravajuća priroda koja svojim zelenim tonovima privlači turiste diljem svijeta čini Irsku jednom od najpopularnijih destinacija u sjevernom Atlantiku. Priroda je utjecala i na irsku kuhinju u kojoj prevladava meso i povrće. Tradicionalno irsko jelo priprema se od šunke, krumpira i kupusa uz bijeli umak.
Tradicionalno irsko jelo, izvor: Wikipedia
Indija
Indija je zemlja koja privlači bojama, mirisima i okusima koji su vidljivi na svakom koraku. Od tržnica prepunih raznolikog voća i povrća, do tržnica raznobojnih začina koji su neizostavni sastojak svakog jela. Indijska kuhinja jedna je od najzdravijih na svijetu, a to dokazuju i slastice koje su također, vegetarijanske.
Sve se slastice pripremaju na bazi mlijeka, voća i orašastih plodova, a jedna do njih je i Kulfi. Riječ je o indijskom sladoledu koji se priprema od mlijeka i različitih okusa (mango, pistacija, bademi, vanilija, ruža, jabuka, jagoda, naranča, kikiriki i avokado) te se začini kardamom i šafranom. Poslužuje se smrznut na listu banane ili na štapićima.
Kulfi - indijski desert, izvor: Flickr
Grčka
Osim bogate i očaravajuće kulture, ova mediteranska zemlja krije i najstariju kuhinju na svijetu. Grci obožavaju pite te ih pripremaju na različite načine, a jedna od poznatih grčkih pita je Spanakopita koja se priprema od špinata, feta sira, luka, jaja, maslinovog ulja, začina i lisnatog tijesta.
Spanakopita - grčko jelo, izvor: Flickr