LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vrijeme za koktele

FOTO: Recepti za osvježavajuća alkoholna i bezalkoholna pića

Vrućine vas tište, more je daleko, a trebate hladno piće? Donosimo nekoliko jednostavnih, a ukusnih recepata za koktele.

Vrućine vas tište, more je daleko, a trebate hladno piće? Donosimo nekoliko jednostavnih, a ukusnih recepata za koktele.

Srpanj je jedan od najtoplijih mjeseci u godini i vrijeme kada, nažalost, nismo svi na moru iako bi željeli biti. Neki u takvim situacijama gravitiraju kafićima u potrazi za osvježenjem. Samo zamislite situaciju u kojoj sjednete u bar, naručite koktel i gledate koktel majstora kako vješto spravlja vaše najdraže piće. I pomislite – zašto ne bih i ja? To isto popodne odlazite u trgovinu i kupujete sve potrebno i prije nego što ste se snašli imate osvježavajuće piće u svome domu. Pa što ako je i ponedjeljak?

U slučaju da su vam dosadili oni dobro poznati recepti u nastavku slijedi nekoliko alternativnih koktela, ali i bezalkoholnih pića.


Smrznute margarite od lubenice

Za početak, potrebno je napraviti vijenac od soli na vrhu čaše, a to ćete učiniti tako što ćete na malenom tanjuriću pomiješati jednu čajnu žličicu šećera, dvije čajne žličice kuhinjske soli i iscijediti jedan limun te uroniti rubove čaše u spomenutu kombinaciju.

Sastojci:

  • 4 komada lubenice
  • 0,25 L limunovog soka
  • 0,5 L srebrne tekile
  • 0,25 L Triple Seca.

Postupak

Stavite lubenicu barem 2 sata na zamrzavanje. Napravite smjesu sirupa miješajući tekilu, šećer i  0,25 dl vode. Podgrijte smjesu u tavi na umjerenoj vatri. Kada se šećer rastopio u potpunosti, maknite smjesu s vatre i pustite da se ohladi. U električni blender stavite komade smrznute lubenice, sok od limete, tekilu i Triple Sec. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte preostale sastojke u blender i blendajte dok ne postane teksture kao slushy. Ulijte u čaše za margaritu i ako želite dodajte komadiće lubenice.

Isprobali smo malo električno vozilo „Fulir” koje od ovog ljeta vozi Zagrebom, evo detalja


Margarita s medom i ružinom vodicom

Sastojci:

  • 30 ml Cointreau
  • 60 ml blanco tekila
  • 30 ml svježeg limunovog soka
  • 147 ml vode s limunom
  • 2 žličice ružine vode.

Postupak

Stavite sve sastojke u shaker s ledom. Promiješajte i po želji dodajte ružine latice.

Daiquiri koktel 

Sastojci:

  • bijeli rum
  • 0,5 dl soka od limete
  • 0,2 dl šećerni sirup (okus po želji)
  •  kockice leda.

Postupak

U shaker dodajte kockice leda, ulijte bijeli rum, iscijeđeni sok od limete te šećerni sirup. Nadalje, dobro promiješajte sastojke dok se ne povežu. Umjesto shakera možete koristiti električni blender. U tom slučaju stavite 6 kockica leda, ulijte sve sastojke i blendajte pola minute. Koktel poslužite u prethodno ohlađenu čašu i ukrasite po želji s kriškama limete.

Ljetna dosada – kako ju izbjeći?



Limunada s jagodama

Sastojci:

  • 0,5 L limunova soka
  • 0,33 g šećera
  • 0,33 L vode
  • 22 g narezanih jagoda
  • 20 – 30 listova mente
  • dvije šalice hladne vode.

Postupak

Za početak umiješajte šećer i vodu u tavu te grijte na umjerenoj vatri 5 – 10 minuta dok se šećer ne otopi. U veliki vrč stavite sok od limuna, svoju smjesu, jagode, mentu i vodu. Neka odstoji u frižideru 2 – 3 sata.

Dinja s mentom

Sastojci:

  • dinja
  • 1,5 šalica hladne vode
  • 1 čajna žličica svježeg limunovog soka
  • nekoliko listova mente ili bosiljka
  • led.

Postupak

Ljeto studentima pruža brojne prilike za osobni i profesionalni razvoj, evo kako ga najbolje iskoristiti


Prepolovite dinju na pola, zatim na četvrtine. Izrežite meso iz kore i na komadiće. Stavite u blender i blendajte sve dok ne dobijete sok. Zatim upotrijebite cjediljku kako bi se riješili suvislih ostataka. Ulijte sok u vrč i dodajte vode, svježeg limunovog soka i mente. Držite u frižideru barem jedan sat kako bi se u potpunosti ohladilo.

FOTO: PIXABAY