LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Privatnost na društvenim mrežama

FOTO: Kako u nekoliko klikova provjeriti što sve Facebook „zna” o vama

Donosimo vam način na koji u nekoliko koraka možete provjeriti koje sve podatke prikupljaju o vama prilikom korištenja društvenih mreža.

Donosimo vam način na koji u nekoliko koraka možete provjeriti koje sve podatke prikupljaju o vama prilikom korištenja društvenih mreža.

Facebook zna puno o nama. Ne samo da prati svu našu aktivnost na Facebooku, već prikuplja podatke o nama i putem drugim aplikacija kojima se svakodnevno koristimo, poput Instagrama, Messengera, WhatsAppa i slično. 
 

Što sve Facebook prikuplja

Podaci koje Facebook prikuplja o nama raznoliki su: od širokih i specifičnih interesa, mjesta koja posjećujemo i članaka koje čitamo do toga na kojem uređaju pristupamo Facebooku.

Zbog toga što prikuplja toliko podataka, Facebook je uspješan marketinški kanal. Vjerojatno ste i sami primijetili da vam se na Facebooku često prikazuju oglasi koji kao da vam čitaju misli. Srećom, Facebook još uvijek nema mogućnost čitanja misli, a oglasi koji nam se prikazuju rezultat su temeljitog prikupljanja podataka o nama koji, iako često nisu nešto što nas zanima, ponekad doista budu nešto o čemu razmišljamo. 

Rasprava u poduzetničkoj grupi: „Dobar student zapravo gubi vrijeme na fakultetu”


 

Do informacija u nekoliko klikova


Kako biste provjerili što sve Facebook zna o vama i koje podatke rabi kako bi vam plasirao oglase, trebate otići pod Postavke i privatnost u gornjem desnom kutu naslovnice Facebooka. Zatim je potrebno kliknuti na Vaše informacija na Facebooku

Otvorit će vam se izbornik u kojem je potrebno pod odjeljkom Pristupite svojim informacijama kliknuti na Prikaži. Naići ćete na brojne kategorije u kojima možete istraživati što sve Facebook zna o vama i vašoj aktivnosti, a kako biste vidjeli ono što Facebook rabi prilikom plasiranja oglasa, potrebno je s lijeve strane kliknuti na Zabilježeni podaci, a zatim s desne strane na Interesi za oglase

U našoj fotogaleriji možete pogledati i slikovne upute. 
 

Gimnazijalac podijelio dilemu oko upisa fakulteta, razvila se živa rasprava na društvenim mrežama


Što ako ne želim da Facebook prikuplja moj podatke?


Ako se ne slažete s nekim stavkama koje je Facebook zabilježio, možete ih obrisati, no to će samo utjecati na to da će vam se prikazivati nešto drugačiji oglasi. Također, moguće je i smanjiti učestalost prikazivanja oglasa, no to neće zaustaviti Facebook da prikuplja informacije o vama. 

Na društvenim mrežama širi se novi virus: Dovoljno je samo unošenje korisničke lozinkeJedini način da u potpunosti spriječite prikupljanje podataka jest brisanje svih korisničkih računa koji imaju veze s Facebookom. No, s obzirom na to da živimo u svijetu u kojem su društvene mreže potrebne ne samo za komunikaciju već i za studiranje i posao, takvo nešto teško je moguće.
FOTO: UNSPLASH